De 5 beste hondenmanden – de beste hondenmand in 2022

Hondengids de beste hondenmand

Een goede hondenmand aan een eerlijke prijs? Wij analyseerden meerdere exemplaren en zochten de 5 beste hondenmanden uit voor je! We bespreken enkele categorieën onder de hondenmanden waaronder de populaire donut hondenmand.

 1. De allerbeste hondenmand
 2. Eigenschappen
 3. Donut hondenmand
 4. Stevige manden
 5. Zachte manden
 6. Extra tips
 7. Is een hondenmand nodig?

1. De allerbeste hondenmand

Laat ons meteen met de deur in huis vallen met de beste hondenmand allround op basis van prijs-kwaliteit, esthetiek en comfort voor je hond. Hiervoor kozen we de Snoozle donut hondenmand. De donutmand is hip en trendy en oogt mooi in zowat elk interieur. Lees verder in ons item over de donut hondenmand.

snoozle hondenmand donutmand hondenmand beste hondenmand

2. Eigenschappen van een goede hondenmand

Er bestaan eenvoudige hondenmanden, goedkope, dure of zelfs zelfgemaakte hondenmanden. Hoe kies je nu de juiste hondenmand voor jouw puppy? Heb je überhaupt wel een hondenmand nodig? Waarom zou je geld uitgeven aan een hondenmand als je hond bij je in de zetel of op je bed ligt?

Hondenmanden met loszittende elementen zoals soms het geval is met het vloerkussen, kunnen problemen geven als je hond graag speelt of bijvoorbeeld graaft in zijn mand. Als je hond zo'n gedrag vertoont zal de mand uiteindelijk veel sneller kapot gaan. Vermijd dus loszittende elementen als je op zoek bent naar een hondenmand die niet kapot kan gaan.

Er zijn zeer 'fluffy' en zachte manden en anderzijds ook hardere, stevigere kussens. Hier hangt het vaak ook af wat je hond verkiest. Let ook op hoe warm je hond doorgaans heeft, mogelijks verdraagt je hond geen al te dikke of zachte mand waarin hij weg zakt en het zeer warm heeft.

Is je puppy of adoptiehond pas bij jullie en moeten jullie elkaar nog wat leren kennen? Begin dan best met een iets goedkopere hondenmand zoals je ze ook in de Action, Aldi of andere discount-winkels kan vinden. Dat eerste mandje zal wellicht snel sneuvelen door overdreven bijtgedrag of het niet kunnen ophouden van een plasje. De betere mand die je bij je lokale winkel of hieronder in onze aanbevelingen vond, kun je dan houden voor het moment dat jullie elkaar goed kennen en de hond zindelijk is.

Let ook op de wasbaarheid van je hondenmand. Hoe gemakkelijk en hoe goed kun je de mand wassen? Vuil wordt de mand sowieso, dus je kan er maar beter voor zorgen dat je hem ook terug proper krijgt! 

Enkele eigenschappen van een goede hondenmand waar we op letten:

 • Zacht en comfortabel voor je hond
 • Is stevig en biedt ondersteuning
 • Eenvoudig te wassen (op 30°)
 • Esthetisch mooi om naar te kijken

3. De 'donut'-hondenmand

De donut-hondenmand is tegenwoordig zeer populair. Het is een gezellige moderne versie van de hondenmand. Ook wij zijn fan van de donutmand. Vaak zijn dergelijke donutmanden zeer zacht,  als jouw hond dus meer ondersteuning nodig heeft van een stevige mand, dan is deze wellicht niet voor jou. Echter voor de meeste honden is dit wel een goede en haalbare keuze.

Je hond zakt een beetje weg in de mand en ligt er lekker warm in, daarom is vooral in de winter de donutmand een goede keuze. Wij hebben de Snoozle donut-mand getest en vinden hem een aanrader! Deze mand is gemaakt van duurzaam nylon en afgewerkt met een fluffy buitenkant van imitatiebond dewelke kan gewassen worden op 30 graden. De Snoozle donut hondenmand is verkrijgbaar in 5 maten (S, M, L, XL, XXL).

De Snoozle donut hondenmand bevat extra vulling, dit zorgt voor meer ligcomfort en ondersteuning voor je hond. De mand komt in vijf verschillende kleuren (grijs, lichtgrijs, wit, roze en dark coffee). De donut mand is hoofdzakelijk geschikt voor de allerkleinste honden tot honden grote honden van 75cm in lengte.

4. Een stevige hondenmand

Heeft jouw hond toch wat meer ondersteuning nodig? Op zoek naar een stevige hondenmand? Dan raden we de scruffs chester hondenmand aan of de Happy house rieten mand. 

rieten hondenmand happy house
Happy House rieten mand

Meer fan van de klassieke look? Dan ben je wellicht eerder op zoek naar deze stevige rieten hondenmand. Deze is verkrijgbaar in maar liefst 5 formaten (S,M,L,XL,XXL).

76,00€ (L) – Levering = 2 dagen

scruffs chester hondenmand
Scruffs Chester Hondenmand

Verkrijgbaar in 4 maten (S,M,L,XL) en 2 kleuren (grijs en bruin). Deze best verkochte mand op bol.com is zacht maar toch stevig. Gemakkelijk te wassen en verkrijgbaar in 2 kleuren kan deze mand je zeker en vast bekoren!

49,95€ (L) – Levering = de volgende dag

hondenmand snoozle new york
Snoozle Hondenmand New York

Verkrijgbaar in 4 maten (M,L,XL en XXL). Deze hondenmand is kwalitatief één van de sterkste en beste hondenmanden van het moment. Met een goeie combinatie van superieur comfort en een stijlvol design. Bied je hond de beste slaapervaring die hij zich maar kan wensen. En verwen jezelf met een prachtige eyecatcher in je interieur.

59,95€ (L) – Levering = de volgende dag

5. Een zachte hondenmand

Op zoek naar een zachte hondenmand? Hieronder enkele topsuggesties.

Hondengids hondenmand beste hondenmanden
Hondenmand met anti-slip

Verkrijgbaar in 4 maten (S,M,L,XL). De best verkochte mand op zooplus is comfortabel en is voorzien van anti-slip materiaal. Deze is gemakkelijk te wassen op 30°. Bovendien is ze zeer goedkoop en daarmee de perfecte basismand! Ze is ook perfect combineerbaar met deze transportkooi voor wie op zoek is naar beide.

21,99€ (L) – Levering = 2 dagen
Adori cave hondenmand
Adori Cave - Hondenmand

Deze mand is gewoon een zalig warm hol waar je hond hem in kan verstoppen en opwarmen. De ideale mand voor de winter. Momenteel verkrijgbaar in 1 formaat zal deze echter niet geschikt zijn voor de allergrootste honden.

42,69€ – Levering = 2 dagen

beeztees hondenmand
Beeztees Doomba Hondenmand

Verkrijgbaar in 4 maten (S,M,L,XL) in het zwart/grijs. Deze mand is makkelijk te wassen op 30°. Deze zeer zacht en toch duurzame mand zal de ideale plaats worden voor je hond.

49,95€ (L) – Levering = de volgende dag

6. Extra tips voor goedkope hondenmanden

Mocht je soms naar de UK of Duitsland reizen, dan kun je in de 'TK-maxx' een grote variatie aan hondenmanden vinden aan zeer betaalbare prijzen zoals 20 tot 30 euro voor grote hondenmanden. Online leveren ze helaas (nog) niet in België en Nederland.

Daarnaast kun je op Ali Express ook koopjes doen als je wat geduld hebt. Laat je niet vangen door Nederlandstalige "dropship"-websites die eigenlijk gewoon producten van Ali Express doorverkopen. Je herkent ze doorgaans aan de levering die 1, 2 a 3 weken duurt (kijk op de desbetreffende websites voor alle zekerheid eens onder 'verzending'). Koop het dan evengoed rechtsreeks zelf bij Ali Express voor een fractie van de prijs.

Deze goedkope variant van de donutmand hebben we bijvoorbeeld zelf al uitgetest en hier waren we positief over. Het kussen is niet enorm dik, maar het volstaat wel. Daarnaast kost ze ook niet veel dus prijs-kwaliteit niet slecht. Extra aanvulling: recent zijn de invoerrechten van producten gekocht buiten de EU aangepast, wees je er dus wel bewust van dat als je iets aankoopt uit het buitenland dat je mogelijks extra douane-heffing moet betalen.

7. Heeft je hond wel een hondenmand nodig?

De voordelen van een hondenmand

Ook al mag je hond bij je in bed slapen, dan nog heeft je hond echt een eigen hondenmand nodig - en eigenlijk zelfs twee, drie of vier hondenmanden.

Het hebben van een hondenmand brengt wel wat voordelen met zich mee.

 • Je hond kan wanneer hij wil een dutje doen in zijn mand.
 • Snachts kan je hond er uiteraard in slapen.
 • De hondenmand zal je hond warm houden, terwijl een vloer dat misschien niet meteen zal doen.
 • Een goede hondenmand zal je honds gewrichten ondersteunen en voorkomt ook eelt. 

De functie van een hondenmand

Naast de voordelen is het ook gewoon belangrijk dat je hond een plaats voor hem alleen heeft. En in de zetel of in bed is dat niet zo. De hondenmand is enkel voor je hond en daar kan hij zich op zijn gemak voelen.

Een hondenmand mag niet worden gebruikt als een plaats waar de hond naartoe moet als straf of opsluiting. Het is een veilige plek die alleen aan die ene hond toebehoort, en ze moeten zich er altijd veilig voelen.

Een mand maakt een bench comfortabeler, maar dat betekent niet dat een hond twaalf uur per dag in een bench kan doorbrengen. Het is een plek waar honden moeten kunnen gaan en ontspannen zonder zich gevangen of angstig te voelen.

Alle honden kunnen baat hebben bij een plek waar ze zich overdag of 's nachts rustig kunnen voelen en ontstressen.

Neem een hondenmand mee op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat neem je best een hondenmand mee. Zo kan je hond rustig slapen in een vertrouwd bed. Het zal ook meteen helpen de stress die de vakantie mogelijks met zich mee brengt te doen minderen.

Reacties zijn gesloten.