De 5 beste hondenmanden – de beste hondenmand in 2023

Hondengids de beste hondenmand

Een goede hondenmand aan een eerlijke prijs? Wij analyseerden meerdere exemplaren en zochten de 5 beste hondenmanden uit voor je! We bespreken enkele categorieën onder de hondenmanden waaronder de populaire donut hondenmand.

 1. De allerbeste hondenmand
 2. Eigenschappen van een goede hondenmand
 3. Donut hondenmand
 4. Stevige manden
 5. Zachte manden
 6. Extra tips
 7. Is een hondenmand nodig?
 8. Maak de juiste keuze

1. De allerbeste hondenmand

Laat ons meteen met de deur in huis vallen met de beste hondenmand allround op basis van prijs-kwaliteit, esthetiek en comfort voor je hond. Hiervoor kozen we de Snoozle donut hondenmand. De donutmand is hip en trendy en oogt mooi in zowat elk interieur. Lees verder in ons item over de donut hondenmand.

snoozle hondenmand donutmand hondenmand beste hondenmand

2. Eigenschappen van een goede hondenmand

Er bestaan eenvoudige hondenmanden, goedkope, dure of zelfs zelfgemaakte hondenmanden. Hoe kies je nu de juiste hondenmand voor jouw puppy? Heb je überhaupt wel een hondenmand nodig? Waarom zou je geld uitgeven aan een hondenmand als je hond bij je in de zetel of op je bed ligt?

Hondenmanden met loszittende elementen zoals soms het geval is met het vloerkussen, kunnen problemen geven als je hond graag speelt of bijvoorbeeld 'graaft' in zijn mand. Als je hond zo'n gedrag vertoont zal de mand uiteindelijk veel sneller kapot gaan. Vermijd dus loszittende elementen als je op zoek bent naar een hondenmand die niet of minder snel kapot kan gaan.

Er zijn zeer 'fluffy' en zachte manden en anderzijds ook hardere, stevigere kussens. Hier hangt het vaak ook af wat je hond verkiest. Let ook op hoe warm je hond doorgaans heeft, mogelijks verdraagt je hond geen al te dikke of zachte mand waarin hij weg zakt en het zeer warm heeft. Dan neem je beter een wat hardere mand.

Is je puppy of adoptiehond pas bij jullie en moeten jullie elkaar nog wat leren kennen? Begin dan best met een iets goedkopere hondenmand zoals je ze ook in de Action, Aldi of andere discount-winkels kan vinden. Dat eerste mandje zal wellicht snel sneuvelen door overdreven bijtgedrag of het niet kunnen ophouden van een plasje. De betere mand die je bij je lokale dierenspeciaalzaak of hieronder in onze aanbevelingen vond, kun je dan houden voor het moment dat jullie elkaar goed kennen en de hond zindelijk is.

Let ook op de wasbaarheid van je hondenmand. Hoe gemakkelijk en hoe goed kun je de mand wassen? Vuil wordt de mand sowieso, dus je kan er maar beter voor zorgen dat je hem ook terug proper krijgt! 

Enkele eigenschappen van een goede hondenmand waar we op letten:

 • Zacht en comfortabel
 • Toch ook deels stevig en biedt ondersteuning
 • Eenvoudig te wassen (op 30°)
 • Esthetisch mooi om naar te kijken

3. De 'donut'-hondenmand

De donut-hondenmand is tegenwoordig zeer populair. Het is een gezellige moderne versie van de hondenmand. Ook wij zijn fan van de donutmand. Vaak zijn dergelijke donutmanden zeer zacht,  als jouw hond dus meer ondersteuning nodig heeft van een stevige mand, dan is deze wellicht niet voor jou. Echter voor de meeste honden is dit wel een goede en haalbare keuze.

Je hond zakt een beetje weg in de mand en ligt er lekker warm in, daarom is vooral in de winter de donutmand een goede keuze. Wij hebben de Snoozle donut-mand getest en vinden hem een aanrader! Deze mand is gemaakt van duurzaam nylon en afgewerkt met een fluffy buitenkant van imitatiebond dewelke kan gewassen worden op 30 graden. De Snoozle donut hondenmand is verkrijgbaar in 5 maten (S, M, L, XL, XXL).

De Snoozle donut hondenmand bevat extra vulling, dit zorgt voor meer ligcomfort en ondersteuning voor je hond. De mand komt in vijf verschillende kleuren (grijs, lichtgrijs, wit, roze en dark coffee). De mand is hoofdzakelijk geschikt voor de allerkleinste honden tot grote honden van 75cm in lengte.

4. Een stevige hondenmand

Heeft jouw hond toch wat meer ondersteuning nodig? Op zoek naar een stevige hondenmand? Dan raden we de scruffs chester hondenmand aan of de Happy house rieten mand. 

rieten hondenmand happy house
Happy House rieten mand

Meer fan van de klassieke look? Dan ben je wellicht eerder op zoek naar deze stevige rieten hondenmand. Deze is verkrijgbaar in maar liefst 5 formaten (S,M,L,XL,XXL). De rieten mand wordt geleverd met een kussen dat eenvoudig gewassen kan worden.

92,95€ (L) – Levering = 2 dagen

scruffs chester hondenmand
Scruffs Chester Hondenmand

Verkrijgbaar in 4 maten (S,M,L,XL) en 2 kleuren (grijs en bruin). Deze best verkochte mand op bol.com is zacht maar toch stevig. Gemakkelijk te wassen en verkrijgbaar in 2 kleuren kan deze mand je zeker en vast bekoren! De wat stevigere rand van deze mand is ideaal als hoofdkussen voor je hond.

45,65€ (L) – Levering = de volgende dag

hondenmand snoozle new york
Snoozle Hondenmand New York

Verkrijgbaar in 4 maten (M,L,XL en XXL). Deze hondenmand is kwalitatief één van de sterkste en beste hondenmanden van het moment. Met een goeie combinatie van superieur comfort en een stijlvol design. Bied je hond de beste slaapervaring die hij zich maar kan wensen. En verwen jezelf met een prachtige eyecatcher in je interieur.

64,95€ (L) – Levering = de volgende dag

5. Een zachte hondenmand

Op zoek naar een zachte hondenmand? Hieronder enkele topsuggesties.

Hondengids hondenmand beste hondenmanden
Hondenmand met anti-slip

Verkrijgbaar in 4 maten (S,M,L,XL). De best verkochte mand op zooplus is comfortabel en is voorzien van anti-slip materiaal. Deze is gemakkelijk te wassen op 30°. Bovendien is ze zeer goedkoop en daarmee de perfecte basismand! Ze is ook perfect combineerbaar met deze transportkooi voor wie op zoek is naar beide.

26,99€ (L) – Levering = 2 dagen

Adori cave hondenmand
Adori Cave - Hondenmand

Deze mand is gewoon een zalig warm hol waar je hond hem in kan nestelen en opwarmen. De ideale mand voor de winter. Momenteel verkrijgbaar in 1 formaat zal deze echter niet geschikt zijn voor de allergrootste honden.

42,69€ – Levering = 2 dagen

snoozle hondenmand donutmand hondenmand beste hondenmand
Snoozle donut hondenmand

De Snoozle honden- en kattenmand is gevuld met extra pluche, wat zorgt voor extra ligcomfort en ondersteuning voor je hond of kat. De mand komt in vijf verschillende kleuren (grijs, lichtgrijs, wit, roze en dark coffee) en 5 verschillende maten (S, M, L, XL, XXL).

54,95€ (L) – Levering = de volgende dag

6. Extra tips voor goedkope hondenmanden

Mocht je soms naar de UK of Duitsland reizen, dan kun je in de 'TK-maxx' een grote variatie aan hondenmanden vinden aan zeer betaalbare prijzen zoals 20 tot 30 euro voor grote hondenmanden. Online leveren ze helaas (nog) niet in België en Nederland.

Daarnaast kun je op Ali Express ook koopjes doen als je wat geduld hebt (want levering kan wel 2 a 3 weken duren). Deze goedkope variant van de donutmand hebben we bijvoorbeeld zelf al uitgetest en hier waren we positief over. Het kussen is niet enorm dik, maar het volstaat wel. Daarnaast kost ze ook niet veel dus prijs-kwaliteit niet slecht. Extra aanvulling: recent zijn de invoerrechten van producten gekocht buiten de EU aangepast, wees je er dus wel bewust van dat als je iets aankoopt uit het buitenland dat je mogelijks extra douane-heffing moet betalen.

7. Heeft je hond wel een hondenmand nodig?

De voordelen van een hondenmand

Ook al mag je hond bij je in bed slapen, dan nog heeft je hond echt een eigen hondenmand nodig - en eigenlijk zelfs twee, drie of vier hondenmanden.

Het hebben van een hondenmand brengt wel wat voordelen met zich mee.

 • Je hond kan wanneer hij wil een dutje doen in zijn mand.
 • Snachts kan je hond er uiteraard in slapen.
 • De hondenmand zal je hond warm houden, terwijl een vloer dat misschien niet meteen zal doen.
 • Een goede hondenmand zal je honds gewrichten ondersteunen en voorkomt ook eelt. 

De functie van een hondenmand

Naast de voordelen is het ook gewoon belangrijk dat je hond een plaats voor hem alleen heeft. En in de zetel of in bed is dat niet zo. De hondenmand is enkel voor je hond en daar kan hij zich op zijn gemak voelen.

Een hondenmand mag niet worden gebruikt als een plaats waar de hond naartoe moet als straf of opsluiting. Het is een veilige plek die alleen aan die ene hond toebehoort, en ze moeten zich er altijd veilig voelen.

Een mand maakt een bench comfortabeler, maar dat betekent niet dat een hond twaalf uur per dag in een bench kan doorbrengen. Het is een plek waar honden moeten kunnen gaan en ontspannen zonder zich gevangen of angstig te voelen.

Alle honden kunnen baat hebben bij een plek waar ze zich overdag of 's nachts rustig kunnen voelen en ontstressen.

Neem een hondenmand mee op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat neem je best een hondenmand mee. Zo kan je hond rustig slapen in een vertrouwd bed. Het zal ook meteen helpen de stress die de vakantie mogelijks met zich mee brengt te doen minderen.

8. Hoe kies ik nu de juiste hondenmand?

Zoveel soorten manden om uit te kiezen, maar welke is de beste voor mijn hond? Bij het maken van de juiste keuze moet je rekening houden met de afmetingen van de mand, het comfort, de kostprijs, de eventuele medische vereisten van je hond, gemak enz.

Het is ook nooit slecht om eens de mening van je dierenarts te vragen bij je volgende bezoek met je pup.

Overloop deze eigenschappen bij je keuze

 • Het juiste formaat: zorg vooral dat je hond in de mand past zonder dat het hoofd, poten of lijf er voor een stuk uit hangen.
 • Eenvoudig te wassen: dit vinden wij belangrijk omdat de mand sowieso wel vuil zal worden. Urine, scheetjes, oor of oogsmeer, vuil van buiten enz zorgen er voor dat de mand wel snel vuil kan zijn. Ook wel goed om je hond af en toe te wassen als je hond allergieën heeft. 
 • Veilig: de hondenmand moet, zoals reeds eerder gezegd, een veilige plaats zijn voor je hond. Daarnaast moet de mand ook van wat kwaliteit zijn zodat de mand niet te snel kapot gaat. Het kan zeer gevaarlijk zijn als je hond de vulling van de mand zou opeten. Hiervoor kan spoedoperatie nodig zijn. 
 • Vulling: de vulling van de mand kan sterk verschillen. De ene mand heeft weinig vulling, de andere veel meer; De ene mand heeft gewoon stof, de andere een soort schuim of zelfs gel. Jonge gezonde honden komen met meer weg. Oudere honden die wat kwaaltjes vertonen gaan meer vereisten hebben op dit vlak. 
 • Het milieu: als je graag je steentje bij draagt in het helpen waken over het milieu zijn er bedden die wat milieuvriendelijkere materialen en productieprocessen gebruiken. Doorgaans zijn deze wat duurder. Let er op tijdens je zoektocht naar de perfecte mand!

9. Speciale hondenbedden voor oudere honden of honden met medische kwaaltjes

Orthopedische bedden bieden ondersteuning aan honden met oude gewrichten of aan zeer grote honden; ze hebben meestal medische kwaliteit schuim en/of een boxspringconstructie.

Verwarmde bedden behouden de lichaamswarmte. Dit kan vooral aangeraden zijn voor honden die gemakkelijk koud hebben of voor honden met artritis die verergert bij koude.

Reisbedden zijn draagbaar, zodat je hond elke nacht dezelfde vertrouwde plek heeft, zelfs onderweg. Voor honden die last hebben van angst op nieuwe plaatsen, kan dit helpen om te ontspannen en wat slaap te krijgen.

Cot-stijl bedden houden je hond van de grond en bieden comfortabele ondersteuning aan de gewrichten door het gewicht van de hond gelijkmatig te verdelen. Ze zijn meestal ook vrij gemakkelijk te vervoeren.

Reacties zijn gesloten.