hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

De 5 beste hondenriemen – de beste hondenleiband in 2024

Op zoek naar een leuke hondenriem? Er zijn verschillende soorten leibanden en de verwachting kan verschillen per persoon, hond of activiteit. Hieronder bespreken we waar je op moet letten bij de aanschaf van een hondenriem en geven we je enkele van onze favorieten. Zelf nog tips of vragen? Zet ze op onze Facebook-pagina!

Of je nu op zoek bent naar een hondenriem voor een puppy, een oudere hond of om specifieke gedragsproblemen aan te pakken, in alle gevallen wil je letten op de kwaliteit en de duurzaamheid. We gaan er tenslotte van uit dat een leiband enkele jaren mee gaat.

Een goede hondenriem is belangrijker dan je denkt. Het is een fysieke connectie tussen je hond en jezelf. Het is een middel dat moet helpen bij de communicatie en een goeie training met en van je hond. De leiband helpt ook bij het veilig houden van je hond. 

Voor puppy’s wordt vaak een kortere leiband aangeraden omdat je meer controle over je nog onvoorspelbare hond kan houden. Het is veiliger voor jezelf, je hond en ook anderen die je tegenkomt op je wandeling. 

Als je twijfels hebt en 100% zeker wil zijn kun je altijd de mening van je dierenarts vragen omtrent de keuze van een hondenriem. Hieronder vind je een overzicht enkele goeie opties, nadat ook wij afgestemd hebben met meerdere dierenartsen, hondeneigenaren, trainers of andere experten. Vaak komt het er op neer dat een basisleiband in de meeste gevallen voldoende is voor de dagdagelijkse wandeling. Ook voor de meer uitzonderlijke gevallen hebben we enkele opties opgelijst, denk daarbij bijvoorbeeld aan bijtende puppy’s of te enthousiaste trekkende honden. Als laatste halen we ook enkele stijlvolle leibanden aan voor wie daar naar op zoek is!

Beste basis hondenriem

hondenleiband hondenriem hondengids

Laat ons starten met een goed basismodel onder de hondenriemen. Een leiband om mee te starten of om gewoon in huis of in je auto te hebben als back-up bijvoorbeeld. We kunnen deze nylon hondenriem met een aangename handgreep zeker aanbevelen. Goedkoop en doet wat het moet doen. Deze wordt geadverteerd als reflecterend, maar verwacht hier ook geen mirakels van. Als je echt gaat wandelen in het donker zijn er zeker nog andere zaken nodig om op te vallen!

Belangrijke eigenschappen bij een hondenriem

Lengte en breedte

De lengte van een hondenleiband is niet onbelangrijk. Wil je je hond vrijheid geven aan een leiband of net niet? Bepaalde mensen kiezen voor een korte leiband zodat de hond weet dat hij niet ver kan lopen eens hij aan de leiband hangt, dat kan helpen de grens beter te definiëren voor de hond wanneer hij wel of niet naast je moet wandelen.

Ook de breedte speelt een rol; Wellicht heb je al door dat grotere honden een bredere leiband nodig hebben dan kleinere honden.

Oprolbaar?

Als je kiest voor langere leibanden, dan is een oprolbare of uittrekbare leiband wel handig. Zo’n leiband kun je vaak ook vast zetten op een bepaalde lengte waardoor je de leiband op verschillende lengtes kun gebruiken. Koppel hier commando’s aan vast zodat de hond snapt op welke afstand je verwacht dat hij loopt.

Over het algemeen wordt een oprolbare leiband echter niet aangeraden. Je hebt geen goede controle over je hond en bovendien is het een manier om verstrengeld te geraken met andere mensen of honden. Daarnaast heb je ook een echt gevaar op brandwonden van het touw. 

Slipriem

Er bestaan ook slipriem leibanden. Deze doe je over het hoofd van de hond en die trekken aan eens er wat spanning op zit. Een van de voordelen die je hierbij hebt is dat je geen aparte halsband meer moet hebben en het dus 1 geheel is. Best handig en goedkoop. 

Duurzaam materiaal en waterresistent

Uiteraard wil je een duurzame leiband die een hele tijd mee gaat. Een leiband moet stevig zijn en je hond onder controle kunnen houden, je wil ook niet dat die zomaar stuk zou gaan. De meeste leibanden zijn gemaakt van nylon of synthetisch touw. Deze materialen zijn goed bestand tegen tal van ruwe situaties zoals slecht weer.

Nylon is vaak een betaalbare en stevige optie. Een nylon neilband is echter niet altijd de beste optie, zeker niet voor eigenaren van een hond die graag kauwt op zijn leiband. Met een kauwende hond kijk je dus beter naar metaal.

Als je een metalen leiband hebt of metalen onderdelen, let er dan op dat het behandeld en roestvrij metaal is. Let ook op metalen ringen of koppelstukken dat ze er stevig uit zien, vaak zijn dat de zwakke punten van een leiband. 

Veilig

Uiteraard willen we allemaal dat onze hond netjes naast ons wandelt met een ontspannen leiband, dat is namelijk het ideale doel. Bekijk hiervoor ook onze tips in verband met het trekken van de aandacht van je hond tijdens het wandelen. Echter moet je rekeningen houden met onverwachte situaties waarin je hond onvoorspelbaar kan reageren. Op zo’n moment kan een goede leiband het verschil betekenen tussen leven en dood.

Let op de stevigheid van de leiband, maar ook vooral op de kwaliteit van de koppelstukken zoals de bevestiging waarmee je de leiband vast maakt aan de halsband. 

Voor je eigen veiligheid en vooral je comfort kun je er best ook op letten dat de leiband een aangenaam handvat heeft met wat extra vulling. Zo blijft je hand nog in 1 stuk op langere wandelingen. 

Stijlvol

Er zijn tal van goeie leibanden die aan bovenstaande zaken voldoen. Je wil echter ook een mooie leiband, je zult hem tenslotte veel gebruiken! Hieronder geven we je ook enkele stijlvolle opties mee!

Enkele eigenschappen van een goede hondenleiband waar we op letten:

  • Stevig genoeg, let op de koppelstukken (haakjes)
  • Let op het handvat, het moet voor jouw ook aangenaam zijn!
  • Kwalitatief materiaal

De flexi rollijn of oprolbare hondenriem

hondenriem hondenleiband

De meeste gekende hondenriem is deze van Flexi. De rollijnen van Flexi zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en geven de hond veel bewegingsvrijheid. Het binnenste veermechanisme houdt het koord continu onder lichte spanning. Door het gekende ingebouwde stopmechanisme is de lijn op iedere lengte in te stellen. Je kunt de knop vast of los schuiven, dan hangt de lijn vast op die lengte. De rollijn ligt ook comfortabel in de hand door de gevormde handgreep. De Flexi lijnen zijn uit te breiden met een LED lampje of een houder voor brokjes en poepzakjes.

Dubbele hondenriem

hondenriem dubbele hondenleiband 1

Heb je twee honden? Dan is het gemakkelijk om beide honden onder controle te kunnen houden met 1 leiband. Dat zorgt er voor dat je minder snel verstrengelt zult zitten met meerdere hondenriemen door elkaar. 

Bij deze dubbele leiband kan de sluiting 360 graden draaien en zal de riem niet snel in de war raken. De set bevat een sterke riem (90 cm) gemaakt van klimtouw met een comfortabel handvat van foam en 2 elastische schokabsorberende delen van (60-105 cm). Deze geven de honden genoeg ruimte om lekker naast elkaar te lopen en zorgen voor extra comfort tijdens het trekken door een hond. De sterke stiksels, metalen musketonhaken en het reflecterende design zorgen voor veiligheid.

De beste sliplijn

hondenleiband hondenriem slipriem 1

Een sliplijn is een leiband waarbij je geen extra halsband meer nodig hebt. De riem gaat over het hoofd van de hond en trekt zo dicht. Zeer nuttig in bepaalde situaties. Je kan je hond correcties geven door wat harder te trekken links of rechts van de hond. Trek niet recht naar achteren aan de leiband want dan leer je je hond net nog meer trekken.

Dit is onder andere een leiband / riem die vaak gebruikt wordt door de bekende Cesar Millan die wel wat ervaring heeft met honden. 

De slipriem is een perfecte trainingslijn of goed te gebruiken als korte looplijn!

Onderstaande slipriem is gemaakt van duurzaam nylon. Door de metalen veiligheidsstop kan de hond zich nooit verstrikken in de riem. Het gedeelte wat om de hals van jouw huisdier gaat, werkt met een ringsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de riem zichzelf zal straktrekken naar de maat van de hals van uw huisdier.

Let op bij de afmeting bij het kopen van een sliplijn leiband. De riemen hebben een lengte van 130 cm van handvat tot strop, daar moet je dus nog rekening houden dat van die 130 cm nog een stuk rond de hals van je hond moet, die lengte moet er dus nog van af. De riem kan dus kleiner vallen dan je verwacht.

Ideaal voor honden met langere haren. Waar je normaal moeite hebt met de haren tussen de gesp van de halsband, heb je met deze sliplijn géén enkel probleem.

De beste (handsfree) hardloopriem

loopriem hondenriem

Wil je gaan lopen met je hond? Dan heb je ook een aangepaste leiband nodig. We zochten een goede hardloopriem voor je uit.

De Qadenz hondenriem van nylon en polyester is water- en schokbestendig, elastisch, verstelbaar in de breedte en reflecterend. Ideaal voor voldoende comfort en gemak tijdens een al lastige activiteit, dat lopen ;).

De riem hangt op jouw heup en heeft een bijbehorende heuptas met een ingang waaraan je je koptelefoon of oordopjes kunt aansluiten. Ideaal dus om naar je favoriete oppeppende liedjes te luisteren tijdens het lopen! Bovendien heeft de heuptas zelfs een flessenhouder.

Er zit een schokabsorberend stuk in om plots rennen of remmen op te vangen. Daarnaast heb je ook een extra handvat voor als je een stuk wil wandelen en de lijn korter wil houden. Bovendien heeft de lijn ook reflecterende onderdelen om extra zichtbaar te zijn bij de laat-avond loopjes. 

De beste hondenriem voor honden die trekken

hondenharnas hondenriem

Een hond die trekt aan de leiband kun je natuurlijk trainen om te stoppen met trekken. Bepaalde hondenriemen zijn hiervoor beter geschikt dan anderen. Riemen die de hond extra vrijheid geven zoals rollijnen of elastische riemen zijn bijvoorbeeld geen goede keuze. De betere keuze is een vaste lengte hondenriem die ook op de borst steunt zodat de hond daar wat druk voelt wanner hij trekt. Dit kan met een speciale leiband maar ook in combinatie met een harnas of tuig.

Let er op dat je het tuig goed op maat instelt de eerste keer zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Een minimalistisch tuigje kan ook, zie onze optie op Amazon.

Hondenriem of hondenleiband?

Waarom spreken we over een hondenriem, maar ook over een leiband? Wel in Nederland wordt de term hondenriem vooral gebruikt, in Vlaanderen spreekt men dan weer eerder over een leiband.

Hetzelfde met een tuig en een harnas. Voor wat een tuig is in Nederland, gebruiken ze in Vlaanderen eerder de term ‘harnas’.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact