Hoe pak je de training van je hond aan?

Hoe begin je aan de training van je hond? Hoe vaak moet je trainen? Wat gebruik je als beloning? We geven je tal van tips om je op de goede weg te zetten! Veel succes!

leer je hond zitten op commando

Waar moet je rekening mee houden bij het trainen?

Start met goede gewoontes zodra je je puppy in huis haalt. Herhaling en structuur is uiterst belangrijk.

Geduld is een mooie deugd

Communiceren met je hond is niet eenvoudig. In het begin zul je geduld moeten hebben. Je hond begrijp vaak niet meteen wat je wil dat hij/zij doet. Dit zal voor frustraties langs beide kanten zorgen. Geen vrees, gaandeweg bouw je een band op waarbij jullie alsmaar beter op elkaar ingespeeld zullen zijn.

Routine is belangrijk

Om het leerproces te bevorderen is het belangrijk om consistent te zijn. Bouw routine op in het leven van de hond. Gebruik vaste rituelen bij het uitlaten, het voeden, het spelen. Zo weet de hond ook wanneer het tijd is om te spelen of om te eten. Laat hem bijvoorbeeld altijd op een toegewezen mat in de inkomhal zitten na een wandeling, zo ben je reeds voorzien als het dan eens regent of als hij zeer vuil is.

Gebruik een gepaste beloning

In het begin kun je de gewone voeding gebruiken om commando's te leren. Leer de hond werken voor die voeding en geef het niet zomaar. Dit hangt natuurlijk deels af van het ras. In het begin zijn de korrels nog superlekker voor je hond. Zo voorkom je dat je te veel voeding geeft en kun je wel praktisch de hele dag door trainen via kleine beloningen. Daarnaast leert het je hond meteen dat hij goede dingen moet doen voor je vooraleer hij beloningen (eten) krijgt in plaats van dat het gewoon voor zijn neus gezet wordt.

Spelen is ook een beloning, je hoeft spel niet te combineren met snoepjes. Een moment van touwtrekken met je hond is ook zeker en vast een beloning. In de eerste weken als puppy zal voeding mogelijks nog iets beter werken, maar probeer al iets toe te voegen zoals touwtrekken.

Lees verder met onderstaande posts!