hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Hoe krijg je de aandacht van je hond tijdens een wandeling

Heeft jouw hond geen aandacht voor je tijdens een wandeling? Is de aandacht van je hond gericht op andere zaken? Trekt en blaft je hond richting afleidende zaken zoals dieren en mensen of nog andere dingen terwijl je gaat wandelen?

Hoe voorkom je dat je hond trekt tijdens de wandeling? Hoe hou je de aandacht van je hond op jou gericht tijdens de wandeling? Hoe voorkom je dat je hond blaft op andere honden of mensen?

Als het enigszins een geruststelling mag wezen, veel mensen kampen met dit probleem, je bent heus niet de enige. Een nog betere geruststelling: het valt op te lossen!

Al deze zaken kun je aanpakken met  het volgende concreet stappenplan.

Kan je de aandacht van je hond trekken?

Kan je de aandacht van je hond trekken door zijn of haar naam te zeggen, eventueel aangevuld met een commando zoals ‘kijk’? Dit is het absolute minimum dat je moet behalen in je eigen huis. Als je de aandacht van je hond binnenshuis al niet kan trekken, dan zal het op een wandeling zeker niet lukken.

Heb je moeite met de aandacht van je hond trekken? Bekijk dan desnoods even het artikel om je hond te leren zitten op commando. Blijf herhalen en belonen bij gewenst gedrag. Ook op ‘kijk’ moet je oefenen. Kijkt de hond naar je wanneer je het vraagt? Fantastisch, beloon en doe verder!

Een hond heeft een bepaald gebied waar hij zich goed en rustig in voelt en waarin hij dingen tolereert en aandacht voor je heeft, zo’n gebied bevindt zich bijvoorbeeld in en vlak voor je huis. Daar is hij het al gewoon en zal je hond normaal gezien aandacht voor je hebben.

Test dit door even heen en weer te wandelen voor je huis. Vraag opnieuw de aandacht doormiddel van de hond zijn naam, ook terwijl je de korte afstand heen en weer wandelt voor je huis. Kijkt je hond tijdens het wandelen? Super, beloon opnieuw en dan kunnen we verder. Lukt het nog niet om de aandacht te houden? Blijf dan eerst oefenen voor je huis. 

Eens je verder kan, doe gerust, wandel het blokje rond en kijk of je daar ook de aandacht kan houden.

Krijg de aandacht van je hond tijdens het wandelen, samengevat in 4 stappen

  • Start met wandelen en vraag de aandacht van je hond. Verwacht dat je hond je aankijkt dmv van bv ‘naam + kijk’. Controleer ook of je je hond kan doen zitten.
  • Als dit lukt, beloon je hond en ga verder
  • Lukt het niet, neem dan zonder al te veel te zeggen afstand van wat op dat moment wel de aandacht van je hond opeist, zoals een andere hond of een plekje waar hij wil snuffelen. Dit kan in het begin een ruime afstand vereisen, tot een paar 100 meter. Ga dus ver genoeg tot je wel de aandacht krijgt en beloon.
  • Ga vervolgens per 10 meter dichter bij wat daarnet de stoorfactor was en probeer per interval opnieuw de aandacht te vragen. Lukt dit? Beloon dan uitvoerig.

Door dit voortdurend te doen zou je in staat moeten zijn om alsmaar dichter te gaan bij elementen die je hond afleiden terwijl je wel de aandacht kan houden op jou. Soms moet je ook wat geduld hebben en de hond laten wennen aan de situatie. Ontloop dus ook niet elke keer de situatie, maar sta bijvoorbeeld stil en laat de hond even doen. Op een gegeven moment zal deze het beu of gewoon worden, en opnieuw kijken naar jouw voor verdere instructies, bevestiging of wat dan ook. Beloon op zo’n moment zeker met een snoepje of minstens met lovende woorden!

Wat moet je niet doen tijdens aandachtstraining?

Wees voorbereid dat dit alles geen evidente taak is en dat dit niet in 1x zal lukken. Dit zal dagen, weken en zelfs maanden oefening vragen en ook daarna zal je er nog de nodige tijd aan moeten spenderen. Dus:

  • Geraak je geduld niet kwijt, stop desnoods de wandeling en doe op een later moment verder
  • Ga niet roepen op je hond als hij blaft, de hond zal denken dat je mee blaft en zal hierdoor zeker niet stoppen.
  • Begin niet aan dergelijke training met een hond bomvol energie. Zoals alles bij hondentraining lukt het beter als je hond al wat energie kwijt is. Doe dit doormiddel van spel en laat je hond eerst wat lopen om energie kwijt te geraken.

Een overvloed aan energie is de grootste oorzaak van probleemgedrag of ongewenst gedrag bij honden. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging heeft en zijn energie kwijt kan. Een hond met minder energie zal veel beter gehoorzamen en sneller dingen oppikken en leren. 

Succes!

Lukt het je om dit aan te leren of heb je nog vragen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact