hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

De 5 beste hondenboeken – train je hond

Op zoek naar een goed hondenboek dat je kan helpen bij het opvoeden of trainen van je hond? Honden worden niet geleverd met handleidingen, maar de beste hondentrainingsboeken van beroemde trainers en auteurs kunnen je zeker helpen om te leren hoe je je hond op een goede manier kan opvoeden en een goede band met hem kan opbouwen.

De boeken op onze lijst hebben duizenden mensen geholpen om door de jaren heen hun honden te trainen, en ze behoren om die reden tot de best beoordeelde trainingsboeken.

Hier zijn dan ook vijf van de beste, hoogst gewaardeerde, klassieke hondentrainingsboeken die je kunnen helpen om je hond op te voeden. Let op, bepaalde van deze boeken zijn enkel beschikbaar in het Engels; Als je dus liever Nederlandstalige boeken wil moet je er even op letten dat je die kiest. We vermelden het er altijd bij. 

1. Zak George’s Dog Training Revolution (Engels)

Je kent Zak George misschien wel van zijn honderden YouTube-video’s. Zak is een enthousiaste hondentrainer die vlot zijn kennis deelt in zijn video’s. Hij traint uitsluitend met positieve beloning. 

In zijn hondenboek ‘Dog training revolution‘ geeft hij informatie over alles rond de hond, van ervoor zorgen dat je de juiste hond kiest, tot basisopleiding, het corrigeren van ongewenst gedrag, gezondheidszorg voor je pup, en nog veel meer.

Dit boek is een bestseller met een beoordeling van 4,8 sterren op Bol.com en 4,5 sterren op Amazon

Zak George is populair geworden met zijn youtube-kanaal. Wil je dus eerst even zijn stijl in het omgaan met honden bekijken? Dan zijn er video’s genoeg! Neem zeker een kijkje op zijn kanaal

2. Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans

Deze boekenreeks is enorm uitgebreid en de boeken staan boordevol goeie tips. Osteopaat Martine Burgers en etholoog/trainer Sam Turner nemen je in deze serie mee in hun visie op het begeleiden van een hond gedurende zijn leven. In drie delen worden de verschillende levensfases van de hond beschreven: 

Enige nadeel is wellicht dat het niet de meest goedkope boeken zijn, maar je krijgt er wel wat voor in ruil. Bekijk deze reeks op bol.com of op Amazon.

3. How to Be Your Dog’s Best Friend (Engels)

De “Monniken van New Skete” zijn beroemde fokkers van Duitse Herders en zijn ook gekende trainers van honden van alle soorten rassen.

In deze bijgewerkte versie van hun klassieke trainingsboek bieden de monniken informatie over het kiezen van de juiste hond voor jou, de fysieke fitheid voor je pup, passende discipline, gedragsproblemen, en de uitdagingen van het hebben van een hond in jouw leefomgeving, of het nu in de stad, buitenwijken of landelijke gebieden is, en nog veel meer.

Ze benadrukken begrip en communicatie als de sleutel tot het trainen van je pup. Het boek heeft een beoordeling van 4,6 sterren op Amazon (4.6/5).

4. Cesars aanpak – om weer baas over je hond te worden

Cesar Millan is misschien wel de meest bekende hondentrainer ter wereld. Je zag hem daarbij vaak op tv, zoals bv in “Dog Whisperer” op National Geographic, waarin hij vooral toonde hoe hij met problematische honden omging en er mee trainde tot ze weer correct gedrag vertoonden.

In zijn boek legt Millan zijn kennis van hondenpsychologie uit, waarbij hij bespreekt hoe gedragsproblemen zich ontwikkelen en hoe ze kunnen worden gecorrigeerd. Hij legt het verschil uit tussen discipline en straf, en hoe roedelinstincten kunnen worden gebruikt om je relatie met je hond te verbeteren.

Cesar zijn aanpak is soms wat hardhandig, toch als je deze bijvoorbeeld vergelijkt met de aanpak van Zak George. Daardoor zijn er tegenwoordig velen die zijn technieken bekritiseren als verouderd en niet zo nuttig als modernere technieken. Toch hebben veel mensen Millan’s boek nuttig gevonden om hun honden te begrijpen. Hij geeft ook details over enkele anekdotes van zijn cliënten, waaronder beroemdheden. Zijn boek heeft een beoordeling van 4,6 op bol.com en is ook verkrijgbaar in het Engels op Amazon met 4,5 sterren.

5. Kalmerende signalen

Laat u kennismaken met de oersignalen die honden uitzenden en waarop ze reageren. Kennis van deze “Kalmerende signalen” kan bijdragen aan een stressvrije omgang tussen mens en dier. Turid Rugaas, de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld. Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huishond  

Koop dit boek vol interessante inzichten op Bol.com.

6. Hoe kies je het juiste hondenboek voor het trainen van je hond?

Honden trainen is niet altijd even eenvoudig. De nodige aanpak kan verschillen per ras, per geslacht en ook gewoon per hond. Elke hond heeft zijn eigen unieke karakter en vraagt zijn eigen unieke benadering.

Je keuze voor een boek kan ook afhangen van verschillende factoren, waaronder jouw trainingsdoelen, de behoeften van je hond en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele stappen om je te helpen het juiste boek te kiezen: 

Definieer je trainingsdoelen: Bedenk wat je wilt bereiken met de training van je hond. Wil je basisgehoorzaamheid bereiken, gedragsproblemen aanpakken, specifieke trucs aanleren of je hond voorbereiden op wedstrijden? Je doelen zullen bepalen welk type boek het meest geschikt is.

Check de ervaring van de auteur: Controleer de achtergrond en ervaring van de auteur van het boek. Zoek naar auteurs met erkende kwalificaties in hondentraining, zoals professionele trainers of dierenartsen met expertise in gedrag.

Lees beoordelingen en vraag om aanbevelingen. Bekijk recensies van het boek op online boekwinkels, hondentrainingsforums en sociale media. Vraag ook aan andere hondenbezitters of trainers om aanbevelingen.

Kies een trainingsmethode: Bepaal welk type trainingsmethode het beste bij jou en je hond past. Er zijn verschillende benaderingen, waaronder positieve versterking, clickertraining, traditionele training en meer. Zorg ervoor dat het boek de methode gebruikt die jij wilt volgen.

Controleer de inhoud en benadering: Lees de samenvatting en inhoudsopgave van het boek om te zien of het de onderwerpen behandelt die voor jou relevant zijn. Let ook op de benadering van de auteur en of deze overeenkomt met jouw waarden en overtuigingen over hondentraining. Kijk indien mogelijk filmpjes of andere werken van de schrijver zodat je hen op die manier misschien wat leert kennen voor je overgaat tot da aankoop van hun boek. Bij bepaalde auteurs is dit eenvoudiger dan met andere.

Als je specifieke gedragsproblemen hebt of complexe trainingsdoelen, kan het raadplegen van een professionele hondentrainer of gedragsspecialist je helpen bij het kiezen van het juiste boek en het toepassen van de trainingsprincipes.

Probeer een proefhoofdstuk: Veel boeken bieden een proefhoofdstuk online of in de boekwinkel. Lees dit proefhoofdstuk om te zien of de schrijfstijl en de inhoud je aanspreken voordat je het boek aanschaft.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk boek geschikt is voor elke hond of hondenbezitter. Kies een boek dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen, en wees bereid om de trainingsmethode aan te passen als dat nodig is om het beste resultaat voor jouw hond te bereiken.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact