hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Waarom eten honden gras?

Een van de meest gestelde vragen onder hondenouders is: “Waarom eten honden gras?” en “Is het veilig dat mijn hond gras eet?”. Het lijkt misschien een vreemd gedrag. Immers, geven honden niet de voorkeur aan vlees? Waarom zouden ze ervoor kiezen om op jouw gazon te kauwen? Hier is wat je moet weten als het gaat om het mysterie van het culinaire gedrag van je hond.

Volgens velen eten honden gras omdat ze “weten” dat ze ziek zijn en moeten overgeven, of omdat je hond zich bewust is van een tekort in hun dieet. Ze eten gras om braken op te wekken en hun maag te reinigen van wat hun buikje van streek maakt. Blijkt dat dit idee eerder een mythe is dan de waarheid. In eerste instantie lijkt het misschien een goede theorie. Gras kan de keel en de maagwand prikkelen, en sommige honden zullen braken nadat ze het hebben gegeten.

Blijkt dat er verschillende redenen zijn voor het eten van gras, en het is een relatief veelvoorkomend gedrag onder de honden. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom honden gras eten:

1. Natuurlijk instinct

Honden zijn afstammelingen van wilde canidae, en hun voorouders consumeerden af en toe plantaardig materiaal als onderdeel van hun dieet. Het eten van gras kan een overblijfsel zijn van hun wilde tegenhangers.

2. Dietair hulpmiddel

Gras kan dienen als een natuurlijke bron van vezels, en sommige honden kunnen gras eten om hun spijsvertering te helpen of om braken op te wekken. Gras fungeert als een natuurlijke prikkel voor de maag, en honden kunnen het instinctief eten als ze misselijk zijn of iets willen uitbraken.

3. Voedingsdeficiëntie

In sommige gevallen kunnen honden gras eten als ze een voedingsdeficiëntie hebben. Ze proberen mogelijk hun dieet aan te vullen met aanvullende voedingsstoffen die ze denken tekort te komen.

4. Gedragsmatig of verveling

Honden kunnen gras eten uit verveling of als een gedragsmatige gewoonte. Als ze niet voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen, kunnen ze hun toevlucht nemen tot het eten van gras als een manier om zichzelf te vermaken.

5. Smaak of textuur

Sommige honden genieten eenvoudigweg van de smaak of textuur van gras. Ze vinden het aantrekkelijk en kiezen ervoor om erop te knabbelen, vergelijkbaar met hoe mensen bepaalde voedselvoorkeuren hebben.

6. Moet je je ongerust maken omdat je hond gras eet?

Hoewel incidentele consumptie van gras over het algemeen onschadelijk is, kan overmatig of langdurig gras eten zorgwekkend zijn. Het is belangrijk om het grasetende gedrag van je hond te volgen en ervoor te zorgen dat ze geen gras eten dat behandeld is met pesticiden, meststoffen of schadelijke chemicaliën. Als je overmatig gras eten, gedragsveranderingen of tekenen van ziekte opmerkt, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen of voedingsdeficiënties uit te sluiten.

7. Ook wilde honden eten gras en ander plantaardig materiaal

Als huisdierenouders weten de meesten van ons dat het dieet van onze honden voornamelijk uit vlees bestaat. Maar honden zijn niet alleen carnivoren. Ze voldoen ook aan hun dieetbehoeften met andere soorten voedsel.

De voorouders van onze huishonden waren opportunistische eters, wat betekent dat ze aten wat ze konden vinden, zolang het maar voldeed aan hun voedingsbehoeften. Wilde honden zouden alle delen van hun prooi eten, inclusief de maaginhoud van herbivoren, die plantaardig materiaal bevatte, op die manier dus ook soms gras die in de magen van hun prooi zaten.

Huidige huishonden jagen meestal niet en eten hun prooi bijgevolg niet op, maar ze eten nog steeds planten als alternatieve voedselbron. Omdat gras meestal de meest beschikbare plant is, is dat vaak wat ze zullen eten. En zelfs wilde canidae zullen groenten, fruit, bessen of ander plantaardig materiaal eten.

8. Blijkt dat ze het gewoon lekker vinden

Dus waarom eet je hond graag gras? Nou, aangezien veel honden zo ongeveer alles zullen eten wat ze kunnen krijgen met hun poten of mond, is de kans groot dat ze gewoon op het gras kauwen of het eten omdat ze het lekker vinden. Het is dichter bij de waarheid om te zeggen dat gras gewoon een van de vele dingen is waar honden simpelweg van genieten om op te knabbelen.

Gras bevat eigenlijk enkele essentiële voedingsstoffen die voordelig kunnen zijn voor honden. Toegegeven, er zijn betere opties dan gras om aan de voedingsbehoeften van je hond te voldoen. Maar sommige honden kunnen gras eten om enkele van die voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je hond vaak gras eet, wil je misschien proberen ze wat meer groenten en bladgroenten te voeren die je zelf bereidt. Dat kan hun behoefte om op groen te kauwen bevredigen en kan leiden tot minder gras eten.

Dat gezegd hebbende, als je hond plotseling de gewoonte heeft ontwikkeld om gras te eten of het tot het punt van frequent braken consumeert, moet je je viervoeter voor een veterinaire controle brengen. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben!

9. Is het gevaarlijk voor honden om gras te eten?

Dus als honden gewoon graag gras eten, is het dan veilig voor hen om dat te doen? De meeste experts zeggen dat het eten van een beetje gras prima is voor honden, zolang het gras niet behandeld is met chemicaliën zoals herbiciden of pesticiden.

Honden die er ziek uitzien voor of na het eten van gras, moeten worden onderzocht door hun dierenarts, vooral als het gazon chemisch is behandeld.

Al het bovenstaande gaat over echt gras. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat er enkele zeer giftige en dodelijke planten zijn die veel voorkomen, zowel binnen als buiten. Ze omvatten tulpen, oleander, hyacinten, kerststerren, sagopalm, azalea’s, lelies en amaryllissen.

Huisdierenouders moeten extra voorzichtig zijn wanneer huisdieren in de buurt van deze planten zijn. Als je een tuin hebt, wil je misschien dit gebied omheinen zodat je hond niet per ongeluk iets eet dat ze niet zouden moeten eten. Lees ook ons artikel over wat je hond niet mag eten.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact