hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Bijtende puppy: wat doe je er aan?

Heb je een nieuwe puppy, maar bijt hij je handen, kleren of meubels kapot? We geven je enkele tips over hoe je omgaat met je bijtende puppy!

Hoe voorkom ik dat mijn puppy bijt?

Kort antwoord: niet. Het voorkomen kan je niet, elke puppy gaat bijten en dit is normaal. Echt leuk is het natuurlijk niet, maar het hoort er bij! In plaats van het te voorkomen gaan we vertellen waarom ze dit doen en hoe je er mee omspringt, zodat het verdraagbaar wordt en hij niet alles kapot maakt. Voorkomen kan je niet, er mee leren omgaan wel!

Waarom bijt mijn puppy?

 • Het krijgen van nieuwe tanden (als ze zo’n 4 maand oud zijn)
 • De wereld verkennen met hun mond (zie maar hoe een baby het ook doet)
 • Om te spelen (belangrijk om dit aan te pakken!)

Rond de tijd dat honden 4 maanden oud zijn krijgen ze nieuwe tanden. Dit is niet altijd even leuk en zet hen er toe aan om te bijten om de pijn wat te verlichten. Ook de wereld verkennen als ze klein zijn doen ze graag met hun mond.

De belangrijkste reden die we moeten aanpakken is de laatste. Het spelende bijten los je niet op door hen af te leiden met een speeltje waarin ze kunnen bijten. De bedoeling is dat ze leren hoe hard ze mogen bijten en wanneer ze wel of niet mogen bijten. Je moet je hond controle leren krijgen over de kracht van de beet (bijtrem), vooraleer het volledig te doen stoppen. Dit op jonge leeftijd aanleren is uiterst belangrijk zodat ze later als grote hond, met een krachtige beet, geen ongewenste reacties vertonen in ongemakkelijke situaties.

Hoe ga ik wel om met mijn bijtende puppy?

Het grootste doel is niet om je hond te doen stoppen met bijten, maar om hem zijn beet onder controle te doen krijgen, ook wel gekend als de bijtrem. Eerst moet de kracht van de beet afnemen, en daarna ook de frequentie van het bijten.

 • Als je hond (hard) in je hand bijt, laat hem weten dat dit niet fijn is door kordaat ‘auw’ te zeggen. Je puppy zal hier sterk op reageren.
 • Trek je hand niet weg! Dit zorgt ervoor dat je hond je hand gaat achtervolgen wat wellicht zal resulteren in je hond die nog sterker zal vastbijten in je hand. Je hond moet uit zichzelf en vrijwillig het bijten afbouwen en stoppen.
 • Roep harder of zachter ‘auw’ afhankelijk van hoe hard je hond bijt, daarmee leert je hond controle krijgen.
 • Als het niet werkt en je hond te hard blijft bijten, stop dan de trainingssessie en ga weg van je hond voor een korte periode (1 min is al voldoende)
 • Als je hond stopt met bijten of begint te likken, beloon het goed gedrag! Dit kan met bv een snack
 • Begint hij daarna opnieuw te bijen, herhaal dan de vorige stappen en laat hem opnieuw weten dat het pijn doet door ‘auw’ te roepen.
 • Spreek zoveel mogelijk af met andere puppy’s, ze leren heel vlot van elkaar hoe hard ze kunnen bijten en wat kan en wat niet kan

De bedoeling is dat je hond een gecontroleerde beet ontwikkeld, de bijtrem. Dit is zeer belangrijk op latere leeftijd als ze volledig ontwikkeld zijn. Doe dit alles op zeer jonge leeftijd! Dit moet je gedaan hebben voor ze zo’n 6 maand oud zijn. Vanaf die leeftijd wordt dit trainen zeer lastig en ook pijnlijker aangezien de kaken en tanden alleen maar sterker worden. De bedoeling is dus om je hond te leren dat mensen overgevoelig zijn en dat als hij ooit iets zou willen duidelijk maken door te bijten, dat hij dit enorm zacht doet waardoor het zelfs geen pijn doet.

Pas dit ook toe als hij bijt in je kleren en niet enkel je huid.

Hoe ga ik niet om met mijn bijtende puppy?

 • Je hond straffen door op zijn neus te tikken (nooit doen!)
 • Je hond afzonderen door hem in zijn bench op te sluiten, de bench moet een veilige plaats zijn en niet geassocieerd worden met een ‘straf’. Deze actie komt ook te ‘laat’ of te ’traag’, je hond zal deze ‘straf’ niet associëren met het bijten. Als je een pauze wil nemen omdat je hond te wild en te veel bijt, dan kun jij weg gaan van hem, desnoods even in een andere ruimte met de deur dicht, maar dus niet per se de bench.
 • Leren dat hij volledig moet stoppen of commando’s zoals ‘los’ en ‘af’ gebruiken. Je hond moet leren hoe hard hij mag bijten dus het keer op keer volledig stoppen is geen goede oplossing. Uiteraard zijn deze commando’s belangrijk en moeten ze ook geleerd worden, echter staan ze los van de ‘bijtrem’training.
 • Je duim in zijn mond steken, zijn lippen of tong pletten. Dit is gewoon mishandeling.
 • Water in hun gezicht of mond spuiten. Geen goed idee.
 • Een muilband gebruiken: hiermee leer je de hond niets, hij kan gewoon niets doen, ook niet drinken, eten of spelen met andere speeltjes. Hiermee creëer je slecht gedrag en een harde beet op latere leeftijd.
 • Het negeren.

Hoe lang zal mijn puppy blijven bijten?

Met bovenstaande stappen zul je makkelijk enkele weken bezig zijn. Echter zul je wel zeer snel zien dat je hond alsmaar minder hard bijt en zal het je motiveren om door te zetten met deze training! 

Nog meer informatie nodig? Wij vonden deze video een zeer goede uitleg over hoe je moet omgaan met een bijtende puppy. Het spreekt over dezelfde punten zoals we hier besproken hebben met enkele zeer goede voorbeelden. Zeker een kijkje waard!

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact