hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

5 Redenen waarom je hond slaapt met een uitgestoken tong


Een schattige gewoonte van honden is slapen met een uitgestoken tong. Het is zelfs een veelvoorkomend zicht om een hond te zien dutten terwijl zijn tong deels uitsteekt. Een reden is dat ze ontspannen en comfortabel zijn, maar dat is niet de enige reden. Er zijn helaas ook minder schattige of onschuldige redenen, van gebitsproblemen tot temperatuurregulatie. In dit artikel vertellen we je de mogelijke oorzaken achter deze schattige hondengewoonte.

De redenen waarom honden met de tong uitgestoken slapen, zijn grotendeels gelijk aan de redenen waarom de tong van je hond uit zijn bek hangt (als ze wakker zijn).

Waarom slapen honden met een uitgestoken tong?

Het is voor velen een gekend zicht: je ziet je hondje wegdommelen in dromenland terwijl zijn tong uitsteekt uit zijn mond. Op het eerste zicht lijkt het misschien vreemd of zelfs zorgwekkend. Echter, het is een natuurlijk fenomeen dat veel honden ervaren en het is niets om je zorgen over te maken.

Dus, waarom slapen honden met hun tong uitgestoken? Er zijn verschillende redenen: honden hebben geen zweetklieren zoals mensen, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur reguleren door te hijgen. Wanneer een hond hijgt, steken ze hun tong uit om de luchtstroom te verhogen en af te koelen. In sommige gevallen kunnen ze in slaap vallen in deze positie, waardoor hun tong blijft hangen.

Bovendien hebben sommige hondenrassen, zoals mopshonden en bulldogs, kortere snuiten en kunnen ze het moeilijker hebben met ademhalen, vooral tijdens het slapen. In deze gevallen kan hun tong uitsteken als een manier om gemakkelijker te ademen.

Andere honden zijn simpelweg ontspannen en comfortabel wanneer ze slapen, en hun tong valt er als gevolg uit. Wat de reden ook is, slapen met hun tong uitgestoken is normaal gedrag voor veel honden en is niets om je zorgen over te maken. Dus, de volgende keer dat je je harige vriend ziet met zijn tong uitgestoken, kun je er zeker van zijn dat ze gewoon genieten van een vredige slaap.

1. Honden reguleren hun lichaamstemperatuur via hun tong

Een van de belangrijkste redenen is dat honden hun lichaamstemperatuur reguleren via hun tong. Honden zweten niet zoals mensen, wat betekent dat ze andere manieren moeten vinden om af te koelen als ze het warm hebben. Een van de belangrijkste manieren waarop ze dit doen is door te hijgen, wat inhoudt dat ze snel ademen en hun tong uitsteken. Terwijl ze hijgen, verdampt vocht van hun tong en longen, wat hun lichaam afkoelt.

Wanneer een hond slaapt, daalt hun lichaamstemperatuur van nature, wat betekent dat ze misschien niet zoveel hoeven te hijgen om af te koelen. Sommige honden kunnen echter hun tong blijven uitsteken als een manier om hun lichaamstemperatuur te reguleren en zichzelf comfortabel te houden.

Het is belangrijk op te merken dat overmatig hijgen en de tong uitsteken ook een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals ademhalingsproblemen of een zonnesteek. Als je merkt dat je hond overmatig hijgt of andere tekenen van ongemak vertoont, is het altijd het beste om te overleggen met je dierenarts.

2. Slaappositie kan een rol spelen bij tongblootstelling

De slaappositie kan een bijdragende factor zijn aan de positie van hun tong. Wanneer een hond op zijn rug slaapt, is het waarschijnlijker dat zijn tong uitsteekt. Dit komt omdat de spieren in de kaak en mond ontspannen tijdens de slaap, wat kan zorgen dat de tong van nature uit de mond valt. Hetzelfde kan waar zijn als je hond op zijn zij slaapt of in een uitgestrekte positie.

Het is echter belangrijk op te merken dat sommige honden hun tong uit kunnen steken tijdens het slapen vanwege een medisch probleem. Bovendien kunnen sommige honden gebitsproblemen hebben die ervoor zorgen dat ze slapen met hun mond open, hun tong blootstellend.

Als je hond plotseling begint te slapen met zijn tong uit en eventueel andere ongebruikelijke gedragingen vertoont, is het altijd een goed idee om in te checken bij je dierenarts om eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten. Anders is het waarschijnlijk dat je harige vriend gewoon geniet van een gezellig dutje!

3. Bepaalde brachycefale rassen

Als je een hondenliefhebber bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat sommige rassen meer geneigd zijn om te slapen met hun tong uit dan anderen. Deze rassen hebben vaak kortere snuiten of platte gezichten, zoals mopshonden, bulldogs, boxers, chihuahua’s en shih tzus.

Deze rassen staan bekend als brachycefale rassen, wat betekent dat ze een plattere, bredere schedelvorm hebben. Deze schedelvorm kan ervoor zorgen dat hun tong van nature uit hun mond valt wanneer ze slapen, waardoor ze er extra schattig en grappig uitzien.

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel het misschien schattig is, brachycefale rassen gezondheidsproblemen kunnen hebben die verband houden met hun schedelvorm, zoals ademhalingsmoeilijkheden en gebitsproblemen. Als je een brachycefaal ras hebt, is het belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden en diergeneeskundige zorg te zoeken als je ademhalings- of gebitsproblemen opmerkt.

4. Gezondheidsproblemen kunnen een hond laten slapen met zijn tong uit

Hoewel het normaal is dat sommige honden slapen met hun tong uit, is het belangrijk op te merken dat bepaalde gezondheidsproblemen ook dit gedrag kunnen veroorzaken.

Een veelvoorkomende oorzaak is gebitsproblemen. Als een hond gebitspijn of -ongemak heeft, houden ze hun tong misschien uit hun mond om druk op hun tanden te vermijden. In sommige gevallen kunnen gebitsproblemen ook leiden tot overmatig kwijlen of moeite met eten, dus het is belangrijk om hun tanden regelmatig door een dierenarts te laten controleren.

Ook neurologische problemen kunnen een rol spelen. Als een hond een neurologische aandoening heeft die invloed heeft op hun gezichtsspieren, kunnen ze hun tong niet binnenboord houden tijdens het slapen. In dit geval is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en een behandelplan op te stellen.

Hoewel het niet altijd reden tot bezorgdheid is, als je hond plotseling begint te slapen met zijn tong uit, maar als je andere ongebruikelijke gedragingen of symptomen opmerkt, is het altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

5. Hun droom kan er voor zorgen dat ze hun tong uitsteken in hun slaap

Een van de redenen waarom de tong van je hond tijdens het slapen uitsteek, is omdat ze aan het dromen zijn.

Wanneer honden de REM (Rapid Eye Movement) fase van de slaap ingaan, kunnen ze behoorlijk actief worden en zelfs trekken of hun poten bewegen alsof ze rennen. Het is tijdens deze fase van de slaap dat honden kunnen beginnen te dromen. Terwijl ze dromen, kunnen ze beginnen te hijgen of snel ademhalen, waardoor hun tong naar buiten kan steken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden hun tong uitsteken tijdens het slapen, en het is niet per se een reden tot bezorgdheid als ze dat wel doen. Als je echter merkt dat de tong van je hond vaak uitsteekt of als ze moeite hebben met ademen tijdens het slapen, is het belangrijk om met je dierenarts te overleggen, omdat dit een teken zou kunnen zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening.

Samengevat, als je je hond ziet slapen met zijn tong uit, is de kans groot dat hij gewoon een prettige droom heeft. Als je echter ongewoon gedrag opmerkt of als het uitsteken van de tong een veelvoorkomend verschijnsel wordt terwijl dit voordien niet zo was, is het het beste om met je dierenarts te overleggen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact