hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

5 redenen waarom zwemmen goed is voor je hond

Honden en zwemmen: het is een bron van plezier en gezondheid. Heb je ooit de pure vreugde gezien van een labrador die met een buikplons een meer induikt achter een tennisbal aan, een border collie die op een hete dag afkoelt in de zee, of een Newfoundlander die trots zijn baasje uit het zwembad in de achtertuin redt – zelfs als ze eigenlijk geen redding nodig hebben? Veel honden houden van zwemmen, maar als het gaat om lichaamsbeweging voor honden, zijn de standaardactiviteiten meestal wandelen, rennen of apporteren. Net als mensen houden honden van afwisseling en er is geen betere manier om die afwisseling te krijgen dan door het zwemmen toe te voegen in het rijtje van activiteiten.

Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor je hond – en voor jou! Het doet wonderen voor de algehele gezondheid, omdat het een aerobe training biedt die ook spieren verstevigt en versterkt. Het kan vooral nuttig zijn als therapie voor honden die herstellen van een blessure of operatie, gewrichtsproblemen hebben, of ouder of te zwaar zijn. Bovendien kan samen met je viervoeter het water induiken een geweldige manier zijn om de band tussen jullie te versterken.

1. Het verbetert de algemene gezondheid

Zwemmen is één van de beste en meest complete vormen van lichaamsbeweging voor je hond. Eén minuut zwemmen staat gelijk aan vier minuten rennen! Het biedt tal van gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het hart en de longen, het verminderen van ontstekingen, het verhogen van de stofwisseling, en het verbeteren van de bloedsomloop, wat helpt om de huid en vacht gezond te houden. Bovendien gebruikt je hond bij het bewegen van zijn ledematen tegen de weerstand van het water alle belangrijke spiergroepen, wat de algehele kracht van de spieren verbetert. Al deze voordelen zorgen voor een gezonde, gelukkige hond die langer kan rennen, spelen en plezier maken met minder risico op blessures.

honden zwemmen gezond

2. Het is minder belastend voor de gewrichten

Zwemmen is een low-impact, niet-schokkende en niet-dragende activiteit, wat betekent dat je hond kan genieten van alle voordelen zonder stress op de gewrichten en pezen te leggen. Wanneer ondergedompeld, neemt het water het grootste deel van het gewicht van je hond over, wat hun lichaam ondersteunt en het skelet ontlast van de schokken die kunnen optreden bij lichaamsbeweging op het land. Bovendien zorgt zwemmen ervoor dat honden op een andere manier bewegen dan ze normaal zouden doen op vaste grond, wat hun bewegingsbereik verbetert. Al deze voordelen maken zwemmen een bijzonder nuttige vorm van lichaamsbeweging voor honden met gewrichtsproblemen zoals artritis of dysplasie, en een uitstekende rehabilitatie voor pups die herstellen van orthopedische of neurologische verwondingen.

3. Zwemmen is stress verlichtend

Zwemmen is niet alleen geweldig voor de fysieke gezondheid van je hond, maar het verbetert ook hun mentale welzijn. Net als mensen hebben honden mentale stimulatie nodig in de vorm van spel, plezier en gevarieerde activiteiten die afwijken van de norm om scherp en gelukkig te blijven. Zwemmen geeft honden die normaal beperkt zijn tot lichaamsbeweging aan de lijn de vrijheid om al hun opgehoopte energie kwijt te raken zonder zich beperkt te voelen. Bovendien zal een gelukkig uitgeputte hond eerder uitkijken naar thuis komen en slapen, waardoor ze kunnen profiteren van de herstellende voordelen van een goede nachtrust.

4. Het kan pijnverlichtend Zijn – Zwemmen in warm water

Zwemmen in warm water kan een uitstekende vorm van therapeutische lichaamsbeweging zijn voor honden, door het herstelproces te bevorderen door gewrichten te versterken, de bloedsomloop te verbeteren en spieren te versterken. Niet alleen is het warme water pijnverlichtend, het bevordert ook de bloedstroom en helpt spieren sneller op te warmen, waardoor het risico op verdere blessures vermindert. Als je niet in een warm klimaat woont of geen verwarmd zwembad hebt, hebben veel steden revalidatiefaciliteiten met verwarmde zwembaden voor herstellende huisdieren.

5. Het is geweldig voor honden met overgewicht

Bij honden met overgewicht kan het moeilijk zijn om ze voldoende beweging te geven op het land zonder de al gestreste gewrichten en spieren te overbelasten. Met het water dat het grootste deel van het gewicht van de hond ondersteunt, is zwemmen een geweldige manier voor pups met overgewicht om calorieën te verbranden en hun stofwisselingssnelheid te verbeteren zonder het risico op blessures. Samen met een uitgebalanceerd dieet kan zwemmen helpen om zware honden weer op een gezonder gewicht te brengen.

Wat als mijn hond geen geboren zwemmer is?

Hoewel sommige honden van nature meer geneigd zijn om te zwemmen dan andere, kunnen de meeste honden het wel aanleren. Als je het op een liefdevolle rustige manier aanpakt, dan kun je je hond wellicht wel vertrouwen doen krijgen in het water en het zwemmen. Benader het leren zwemmen van je pup met hetzelfde geduld en geruststelling als bij het leren van een kind.

Als je hond schrik heeft om het water in te gaan, laat hem dan op zijn eigen tempo aan het idee wennen en bied beloningen aan in de vorm van snoepjes, lof of genegenheid om het gewenste gedrag verder aan te moedigen. Gebruik daarbij je gewenste beloningsmethode, dat kan bv ook een clicker zijn natuurlijk.

Je kunt beginnen met een kleine hoeveelheid water – doe dat bv in je tuin in een hondenzwembad – en geleidelijk de diepte verhogen totdat je hond zich comfortabel voelt om ondergedompeld te zijn.

Je kunt ook proberen je pup voorzichtig naar ondiep water te lokken met een beloning, en geleidelijk verder naar buiten te gaan totdat hij vrijwillig in dieper water komt. Als je hond niet weet wat hij moet doen zodra hij ondergedompeld is, probeer hem dan onder zijn buik te ondersteunen (zonder hem vast te houden) en hem aanmoedigend door het water te leiden totdat hij zelf leert zwemmen. Als je het een aangename ervaring maakt, zal je hond snel leren dat zwemmen iets is om naar uit te kijken.

hond in hondenzwembad ondiep gewenning

Waar en wanneer moet ik mijn hond laten zwemmen?

Er zijn verschillende manieren waarop je hond van het water kan genieten – duiken in de plaatselijke vijver of beek, een duik in de zee, of samen met jou in het familiebad. Zelfs als je geen buitenzwemlocatie of achtertuinzwembad hebt, hebben veel gebieden zwembaden die exclusief voor huisdieren zijn. Je kan er ook voor kiezen om een eigen hondenzwembad aan te schaffen.

Om te voorkomen dat je hond te veel zoutwater of chloor binnenkrijgt, zorg altijd voor een ruime voorraad vers water voor en tijdens het zwemmen. Vergeet ook niet om je hond na het zwemmen af te spoelen, de oren en neus schoon te maken, om irritatie aan de huid of ogen, of verkleuring van de vacht te voorkomen.

De tijd die je hond veilig kan zwemmen, varieert afhankelijk van zijn fysieke conditie, algehele gezondheid en ras.

Bij het zwemmen is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je hond niet oververmoeid raakt. Sommige honden zullen zichzelf van nature beschermen tegen overmatige inspanning door te stoppen als ze moe zijn, maar andere hebben geen limiet en kunnen zichzelf tot het punt van uitputting pushen, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het zwemmen. Houd water en voedsel in de buurt, en zorg ervoor dat je hond voldoende pauzes neemt.

Een opmerking over veiligheid

Of je hond nu een ervaren zwemmer is of een beginner, je moet altijd aan de veiligheid denken. Laat je hond nooit onbeheerd achter of verlies hem niet uit het oog wanneer hij in het water zit. Zorg er ook voor dat er een gemakkelijke uitgang uit het water beschikbaar is, zoals een geleidelijk aflopende oever, strand of helling. Leer je pup waar deze uitgangen zijn – ze weten of zien dit niet altijd vanzelf – en train ze in een achtertuinzwembad waar en hoe ze de trappen moeten gebruiken. Let ook op in open water voor snelle stromingen, eventuele golven in de branding en onderstroom (bv aan zee bij oostenwind).

Het is ook een goed idee om een hondenreddingsvest aan te schaffen, vooral als je hond niet de meest natuurlijke zwemmer is. Je pup moet altijd een reddingsvest dragen als je niet binnen handbereik bent. Honden met kortere poten of een lager vetpercentage kunnen meer moeite hebben om drijvend te blijven en hebben baat bij de extra drijfvermogen die een reddingsvest biedt.

Net zoals zwemmen een uitstekende manier is om fit te worden voor mensen, is het ook een geweldige vorm van lichaamsbeweging, mentale stimulatie en genezing voor onze hondenvrienden.

hond in hondenzwembad leren zwemmen

Hondenzwembaden

Ontdek hieronder een tweetal hondenzwembaden. Klik hier voor meer informatie over hondenzwembaden.

hondenzwembad 4

Fuzly hondenzwembad – Dit bad is vrijwel gelijk aan het bad op plaats nummer 3. Het heeft dezelfde voordelen, maar licht andere kleuren. Deze kun je ook vinden op Bol.com ipv Amazon dus afhankelijk van je voorkeur ben je misschien beter af met dit bad.

Ø 160 cm

hondenzwembad 3 - opvouwbaar

Yaheetech hondenzwembad (op Amazon) – dit hondenbad is opvouwbaar en daarom zeer praktisch. De binnenkant is voorzien van een stevige MDF plaat waardoor het een stevig bad is. Er zitten ook een kleine reparatie-kit bij voor mocht het noodlot toch toeslaan! Handig is ook dat aangeduid staat tot waar je het bad best maximaal vult.

Ø 100 tot 160 cm

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact