Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!
Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.
De verschillende slaaphoudingen van honden geven meer prijs dan je denkt. Ontdek 10 van de meest voorkomende slaapposities van honden en wat ze betekenen!
Net als mensen, hebben honden verschillende slaapposities. Of ze nu op hun zij slapen, in een croissant of bal, of op hun rug met hun poten in de lucht, deze houdingen kunnen veel onthullen over hun gemoedstoestand.
De slaaphouding van je hond weerspiegelt doorgaans hoe ze zich voelen. De algemene gemoedstoestand, maar ook hoe actief ze zijn, hoe comfortabel ze zich voelen, of zelfs de (kamertemperatuur) kan impact hebben op de houding van je hond tijdens zijn dutjes. Om je hier wat meer inzicht in te geven, bespreken we 10 veelvoorkomende slaaphoudingen.
Een hond die op zijn zij slaapt met uitgestrekte poten is in een diepe slaap. Zijslapen geeft aan dat je hond zich comfortabel voelt in zijn omgeving en jou vertrouwt.
Wanneer je hond op zijn zij slaapt, voelt hij zich ontspannen en veilig in zijn omgeving. Volgens tal van dierenartsen en experts, slapen honden in deze positie wanneer ze zich comfortabel voelen en de temperatuur goed is. Het is ook de positie waarin honden vaak “droomrennen” en trillen, omdat hun poten vrij kunnen bewegen tijdens diepe slaap.
Net als mensen, slapen honden graag op hun zij. Dit is een van de meest voorkomende slaapposities, vooral ook bij puppy’s en oudere honden met stijve gewrichten. Als je je hond in deze slaappositie aantreft, laat hem dan rustig liggen om hem een langdurige, herstellende slaap te gunnen. Je zult merken dat je hond voor deze diepe slaap vaak voor zijn hondenmand kiest, liefst nog op een plek ver weg van de drukste delen van je huis. Zorg dus zeker dat je hond die optie heeft!
In de leeuwenhouding, ook wel de “sfinx”-houding genoemd, slaapt je hond met zijn hoofd op zijn voorpoten, een beeld dat herkenbaar is bij leeuwen. Soms kruisen ze hun voorpoten of leggen hun achterpoten opzij. Honden in deze houding rusten, maar slapen niet diep. Volgens dierenartsen doen honden dit als ze snel moeten kunnen opstaan. Het is een teken dat ze alert blijven, zelfs tijdens hun rust.
In de donuthouding slaapt je hond opgerold in een bal, met alle ledematen dicht tegen het lichaam. Soms raakt hun neus de achterpoten en kan de staart over het lichaam liggen.
Sommige honden kiezen de donut-slaaphouding als ze zich kwetsbaar of angstig voelen. Ze houden hun vitale organen bedekt in plaats van hun buik bloot te stellen. Deze slaappositie is een overblijfsel van de behoefte van je hond’s wilde voorouders om zichzelf te allen tijde, en vooral tijdens het slapen, te beschermen tegen roofdieren.
Honden die wennen aan een nieuw thuis of andere grote veranderingen in hun leven kunnen in de donutpositie slapen terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe omstandigheden. De donut slaappositie biedt een gevoel van veiligheid en comfort.
Als je hond graag onder kussens, kleding of dekens slaapt, verkiest hij de graafhouding.
Honden die in deze houding slapen, zoeken comfort en veiligheid. Het kan ook een manier zijn om zichzelf te kalmeren, vergelijkbaar met hoe hondenjassen met zachte druk angst kunnen verminderen. Het graven onder dekens een manier zijn om een knusse pauze te nemen en afleiding te blokkeren, net zoals mensen een slaapmasker gebruiken. Het kan ook zijn dat hij een ‘knuffelaar’-slaappositie wil aannemen maar geen geschikte kandidaat heeft.
Net als bij de knuffelaar, houdt een hond in de rug-aan-rug houding ervan om dichtbij te zijn door zijn rug tegen jou of een andere hond te leggen. Dit is een eenvoudige manier om liefde en comfort te tonen.
Slapen rug aan rug duidt op intimiteit en vertrouwen. Honden die zo slapen, laten zien dat ze zich veilig voelen bij degene met wie ze liggen, of dit nu een persoon, andere hond of zelfs kat is. Het is een teken van genegenheid en verbondenheid.
De supermanhouding herken je wanneer je hond uitgestrekt op de grond ligt met zijn buik tegen de vloer, de achterpoten naar achteren en de voorpoten naar voren gestrekt. Deze positie, ook wel “sploot” genoemd, komt vaak voor bij puppy’s en speelse honden.
Honden in deze houding zijn moe, maar klaar om te spelen als de kans zich voordoet. Deze positie stelt honden in staat snel een dutje te doen, maar ook meteen op te springen voor actie. Dit is een typische slaappositie voor energieke honden gedurende de dag.
Een leuke slaappositie is de buik-omhoog-houding, waarbij je hond op zijn rug ligt met de buik omhoog en poten in de lucht. Hoewel het ongemakkelijk lijkt, duidt deze houding op ultiem comfort en ontspanning.
Honden die op hun rug slapen, doen dit om af te koelen, omdat ze warmte verliezen via hun buik en poten. Je zult deze houding dan ook vaker zien bij warm weer en de houding is dus deels seizoensgebonden. Deze kwetsbare houding toont ook dat ze volledig vertrouwen hebben in hun omgeving; Het is dus zeker een goed teken als ze deze houding aannemen!
Bij oudere honden kan deze houding minder voorkomen door artritis, niet door verminderd vertrouwen.
Een van de schattigste slaaphoudingen is de knuffelaar. Hierbij slaapt je hond graag bovenop jou of tegen jou of een andere hond aan. Dit is perfect voor honden die graag bij hun baasje in bed slapen.
Deze houding toont aan dat je hond een sterke band met je heeft en dichtbij wil zijn, proficiat! Geniet er van, alleen hopen we dat je geen supergrote hond hebt 🙂 Knuffelen is een overblijfsel van hun puppygedrag, waarbij ze dicht tegen hun nest aanlagen om warm te blijven. Later wordt dit een gewoonte van comfort.
Sommige honden zoeken een slaaphouding waarbij hun hoofd en nek omhoog liggen, bijvoorbeeld tegen de rand van hun bed of een kussen.
Als je hond graag of heel vaak met hoofd en nek verhoogd slaapt, kan dit wijzen op ademhalingsproblemen, iets dat vaak voorkomt bij hartproblemen. Je kan je letten op symptomen zoals snelle of luidruchtige ademhaling en minder uithoudingsvermogen. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.
Of het nu plat op de keukenvloer is of uitgestrekt op het trottoir, honden slapen vaak op een koude ondergrond als ze het warm hebben. Deze houding sluit nauw aan op de superman- of leeuwenhouding, maar het belangrijkste is dat hun buik de koude oppervlakte raakt.
Deze slaaphouding houdt direct verband met de temperatuur. Honden proberen af te koelen door zoveel mogelijk huid zonder vacht tegen de koude vloer te leggen. Het kan helpen om een ventilator of airco aan te zetten, koud water te geven, of een koelmat aan te bieden.
Hen voorbereiden op een dutje is belangrijk voor honden. Ze lopen in cirkels, krabben aan de grond, of graven voordat ze gaan liggen. Deze gedragingen doen denken aan de nestelactiviteiten van hun wilde voorouders.
De wilde voorouders van je hond sliepen buiten, zonder een zacht hondenbed. In cirkels lopen hielp waarschijnlijk om hoog gras en vegetatie plat te drukken op hun gekozen slaapplaats. Misschien ligt er een dekentje in hun mand dat ze wat platter willen krijgen? Door te krabben konden takjes en kleine stenen opzij worden geschoven om het nest meer effen te maken met minder vervelende stekende objecten er in. In warm weer zouden je hond’s voorouders mogelijk een ondiepe kuil hebben gegraven om koele, vochtige grond te bekomen om op te slapen.
Hoewel cirkelen en graven op een hondenmatras binnenshuis de slaapplaats niet echt vlakker of gladder maakt, bevredigt dit gedrag een instinct bij je hond. Dus ook al hoeft je hond geen slaapplek te maken, deze krachtige oerinstincten zijn nog steeds aanwezig in je hond.
Diepe slaap gaat vaak gepaard met het rennen of andere bewegingen van je hond in zijn slaap. De meeste van deze bewegingen zijn er als reactie op hun droom die ze hebben, want ja hoor, honden dromen ook! Hun hersenen verwerken de gebeurtenissen van de dag tijdens de REM-slaap.
Al deze punten zijn normaal hondengedrag en kunnen verband houden met dromen.
Epileptische aanvallen komen vaak voor wanneer een hond slaapt, maar zijn heel anders en veel zeldzamer dan de bewegingen tijdens het dromen. Tijdens een aanval valt de hond op zijn zij, verstijft, kwijlt, urineert, ontlast zich en beweegt alle vier de poten. Aanvallen bij honden duren slechts een minuut of twee, maar kunnen beangstigend zijn voor jou en verwarrend voor je hond. Het kan helpen om een video van de aanval te maken en deze aan de dierenarts te laten zien om te bevestigen wat er is gebeurd. Deze neurologische aandoening kan worden behandeld met medicatie, dus neem direct contact op met je dierenarts.
Honden kunnen lijden aan slaapapneu, wat levensbedreigend kan zijn als het onbehandeld blijft. Slaapapneu komt het meest voor bij obese of platneuzige honden en wordt gekenmerkt door luid snurken en frequent wakker worden tijdens de nacht door verminderde luchtstroom.
Chronische pijn, jeuk of frequent urineren kan ervoor zorgen dat je hond niet kan slapen. In deze gevallen kan de onderliggende oorzaak van de slapeloosheid worden behandeld en zal de slaap van je hond verbeteren.
Als je hond zich verveelt of overdag niet actief is, kan het zijn dat hij ’s nachts gewoon niet moe is, wat resulteert in slapeloosheid. Probeer in de avond wat intensief spel of een lange wandeling in te plannen om je hond moe te maken.
Narcolepsie is een slaapstoornis van het zenuwstelsel waardoor je hond plotseling op de grond valt en op willekeurige momenten in slaap valt. De hond zal plotseling wakker worden als er een hard geluid is of als je hem aait. Medicatie voorgeschreven door je dierenarts kan helpen om narcolepsie bij je hond te beheersen.
Om van al het harde apporteer-werk van de dag te bekomen hebben honden best wel veel slaap nodig. Honden ongeveer 8-14 uur slaap per dag nodig. Dit omvat zowel de nachtelijke slaap als een paar dutjes overdag.
Het is geen verrassing dat puppy’s meer slaap nodig hebben – tot wel 20 uur per dag om gezond te groeien en zich goed te ontwikkelen. Oudere honden hebben mogelijk ook meer slaap nodig naarmate ze ouder worden. Grotere hondenrassen, zoals de Mastiff of de Newfoundland, hebben zelfs de neiging om meer dan 14 uur per dag te slapen.
Honden in een rustige omgeving slapen mogelijks meer, terwijl honden in een actieve omgeving vaak minder slapen. Honden kunnen echter hun slaapgedrag aanpassen aan hun omgeving, zodat ze wakker zijn wanneer er iets te doen is, en de rest van de tijd slapen.
Sommige binnenhonden slapen mogelijk te veel omdat ze zich vervelen. Help je hond om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen door overdag voldoende stimulatie te bieden in de vorm van speelgoed, gezelschap, wandelingen en er mee te spelen.
Maar pas op: als je hond meer slaapt dan normaal, kan dit een teken zijn van ziekte. Neem contact op met je dierenarts als je hond te veel slaapt of meer slaapt dan hij gewoon is.
Zorg voor een goede hondenmand voor je hond zodat hij zijn nodige nachtrust zeker kan halen. Een hond heeft veel slaap nodig per dag en wil soms ook weg van de drukte slapen. Zorg dus dat dit haalbaar is voor je hond! Ontdek onze aanbeveling voor een goede hondenmand.
Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen
Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering
Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..
Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact