hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Samen lopen (joggen) met je hond

Kan ik samen gaan lopen of joggen met mijn puppy?

Het is over het algemeen niet aangeraden te lopen (joggen) met je hond voor de leeftijd van 1 jaar. Veel hangt natuurlijk ook af van het ras van jouw hond.
De regel luidt: het aantal weken oud dat de hond is = het aantal minuten dat hij actief mag zijn per sessie.

Dit wil zoveel zeggen als: een puppy van 15 weken mag 15 minuten bewegen per keer. Dit kan dan wel meerdere keren 15 min per dag. Voorzie gewoon voldoende pauze tussen de verschillende sessies. Met die 15 minuten bedoelen we echter niet 15 minuten hardlopen. Bij een puppy gaat het meestal nog om wandelen.

“Mijn puppy heeft nog heel veel energie en ziet er helemaal nog niet moe uit!”
Afhankelijk van het ras zal dit kloppen. Je puppy zal niet uitgeput zijn na die tijdspanne. Je hond heeft echter niet oneindig veel manieren om je duidelijk te maken dat het even genoeg is en zal zich mogelijks forceren in alle opwinding en helemaal niet aangeven dat het te veel is. De limiet is er ook eerder om de gewrichten en het beendergestel van je hond niet te overbelasten. Tot zowat 14 maand is dit namelijk niet 100% volgroeid. Bij grotere rassen is dit zelfs nog later.

Hoe kan ik mijn puppy voorbereiden om te joggen, lopen of zelfs hardlopen?

Je kan commando’s oefenen die je zullen helpen bij het lopen. Mooi wandelen aan de leiband en niet trekken zal daarbij al een grote rol spelen. De hond zich doen focussen op jou en je doen volgen zijn zeer belangrijk. Ook kun je bv trainen om de hond op commando links of rechts van je te doen lopen. Na een maand of 7/8 kun je wellicht al korte stukjes lopen om deze in praktijk te oefenen.

Mijn hond is volgroeid

Je hond is dus minstens 14 maanden oud (voor hele grote rassen liefst zelfs 20 maand)? Perfect, dan kun je er mee starten.

Bouw de afstand geleidelijk aan op en forceer je hond niet.
Zoals bij jou moet ook een hond zijn conditie opbouwen.

Gewenning aan het concept “lopen” is bij honden meestal niet zo moeilijk, echter doe het liever wat rustiger aan.

Is mijn hondenras geschikt om mee te lopen?

Bijna elk ras kun je wel inschakelen om te gaan lopen als de hond getraind is, de rassen die het meest geschikt zijn om mee te gaan lopen bevinden zich echter in de medium-grootte. Het hoeft niet benadrukt te worden dat zeer kleine rassen (bv een maltezer) en zeer zware rassen (bv een Newfoundlander) het een pak moeilijker gaan hebben. Honden met korte/platte neuzen (bv buldogs of mopshond) zijn ook minder aangeraden daar ze moeilijkheden hebben met ademhalen.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact