hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Maltezer: alles over het hondenras

De Maltezer is een kleine, witte, langharige hond die bekend staat om zijn speelse en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze komen oorspronkelijk van het mediterrane eiland Malta en zijn al eeuwenlang gewaardeerde metgezellen. Maltezers barsten van energie, maar ze hebben slechts af en toe wat beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een korte wandeling of speeltijd in de tuin is meestal voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Ze zijn ook relatief onderhoudsarme honden, en hun lange vacht hoeft slechts een paar keer per week te worden geborsteld.

Maltezers zijn zeer intelligent en zijn gemakkelijk op te voeden. Ze zijn graag gehoorzaam aan hun baasjes en kunnen snel basiscommando’s leren. Ze gaan ook goed om met kinderen en zijn liefdevolle en loyale metgezellen. Maar het allerbelangrijkste voor hen is om bij hun mensen te zijn. Deze kenmerken maken deze liefdevolle honden tot een populaire keuze voor tal van hondenliefhebbers.

Bij het overwegen om al dan niet een Maltezer in je leven te halen, is het raadzaam om prioriteit te geven aan adoptie via reddingsorganisaties of asielen om een liefdevolle thuis te bieden aan een hond in nood. Als je echter besluit om een nieuwe puppy in huis te halen, is het cruciaal om een betrouwbare fokker te kiezen. Doe grondig onderzoek om ervoor te zorgen dat de fokker ethische praktijken volgt en het welzijn van hun honden vooropstelt. Betrouwbare Maltezer-fokkers hebben aandacht voor de gezondheid en het temperament van hun honden, voeren noodzakelijke gezondheidsscreenings uit en bieden een zorgzame omgeving voor de puppy’s. Deze actieve aanpak zorgt ervoor dat je een gezonde en blije pup in huis haalt, terwijl onethische fokpraktijken worden ontmoedigd.

Overzicht van het Maltezer ras

Gedurende zijn lange geschiedenis heeft de Maltezer vele namen gekregen, zoals de “Melitae Dog,” “Ye Ancient Dogge of Malta,” de “Roman Ladies Dog,” “The Comforter,” de “Spaniel Gentle,” de “Bichon,” de “Maltese Lion Dog,” en de “Maltezer Terrier.” Tegenwoordig staat hij eenvoudig bekend als de Maltezer.

Dit elegante hondenras is beroemd om zijn zijdezachte witte vacht. De rechte en dikke vacht valt helemaal tot op de grond. Veel jaren geleden kwamen Maltezers in veel kleuren voor, maar tegenwoordig zijn ze altijd wit. Wanneer een Maltezer beweegt, lijkt het alsof hij zweeft op zijn wolk van wit haar. Omdat hij geen ondervacht heeft, verhaart de Maltezer weinig, en velen beschouwen het ras als hypoallergeen, waardoor het een goed ras zou kunnen zijn voor mensen met een allergie.

Maar de Maltezer is meer dan zijn vacht. Het totaalplaatje omvat een licht afgeronde schedel, zwarte neus, hangende oren, donkere, alerte ogen, korte, rechte benen en een sierlijke staart. Hij is een lieve, intelligente hond die toegewijd is aan zijn mensen. En als een van de kleinste rassen onder de honden, past hij goed bij het leven in een appartement. Waar hij ook woont, de Maltezer reageert op zijn omgeving en fungeert daarbij als een effectieve waakhond.

Ondanks hun delicate en aristocratische uiterlijk kunnen Maltezers veel energie hebben. Ze leren snel als ze beloond worden voor hun goed gedrag. Omdat ze een lange geschiedenis hebben als gezelschapshonden, hebben Maltezers veel menselijke aandacht nodig en lijden ze aan verlatingsangst. Als ze urenlang per dag alleen gelaten worden, kunnen ze blaffen en destructief gedrag vertonen.

Geen enkel ras is perfect, en Maltezers zijn soms onverdraagzaam tegenover kleine kinderen of andere honden, vooral als ze te veel zijn verwend door hun mensen. Als dit gebeurt, kunnen ze zeer beschermend worden, blaffen en zelfs bijten als dieren of mensen worden gezien als een bedreiging voor hun relatie met hun geliefde menselijke familie. Zelfs tolerante Maltezers zijn echter geen goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen, omdat ze zo klein zijn en gemakkelijk gewond kunnen raken. Zoals alle honden moeten ze hun plaats in jouw huis worden geleerd en hebben ze de juiste socialisatie en basisgehoorzaamheidstraining nodig.

Geschiedenis van het Maltezer ras

De Maltezer is een van de oudste kleine rassen, met een geschiedenis die minstens twee millennia teruggaat. Kunstenaars, dichters en schrijvers hebben dit kleine hondenras vereeuwigd in de vroege grote culturen van Griekenland, Rome en Egypte. Ze werden zelfs genoemd door Aristoteles. De Grieken richtten tombes op voor hun Maltezers, terwijl afbeeldingen van Maltezer-achtige honden op Egyptische artefacten suggereren dat ze werden gewaardeerd door die oude cultuur.

Zowel de Egyptenaren als, eeuwen later, veel Europeanen geloofden dat de Maltezer het vermogen had om mensen van ziekten te genezen en plaatsten er een op het kussen van een zieke persoon. Dit inspireerde een van zijn namen – “The Comforter” (De Trooster). Al voor het christelijke tijdperk was het ras wijdverspreid in mediterrane culturen. Ondanks zijn prominentie in de geschiedenis is de exacte oorsprong van de Maltezer onzeker. Velen geloven dat het ras is ontstaan op het eiland Malta in de Middellandse Zee uit honden van het Spitz- of Spaniel-type.

Anderen geloven dat het ras in Italië is ontstaan, en nog anderen geloven dat het ras oorspronkelijk uit Azië kwam en een rol speelde in de ontwikkeling van veel van de kleinere Aziatische honden. Tegen de 15e eeuw had hij een vaste plaats gevonden in de armen en harten van Franse aristocraten. Tijdens het bewind van Hendrik VIII kwamen Maltezers naar de Britse eilanden. Tegen het einde van de 16e eeuw was de Maltezer een favoriet huisdier geworden voor adellijke en koninklijke dames.

Het kleine hondje zou naar verluidt een favoriet zijn geweest van koningin Elizabeth I, Maria I van Schotland en koningin Victoria. Talrijke schilders, waaronder Goya en Sir Joshua Reynolds, namen naar verluidt deze kleine honden op in hun portretten van mooie vrouwen. Hoewel het ras de val van het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen overleefde, werd de Maltezer bijna vernietigd in de 17e en 18e eeuw toen pogingen werden gedaan om hem te fokken tot de grootte van een eekhoorn.

Na dit bijna rampzalige experiment mengden fokkers poedels, minispaniëls en Oost-Aziatische miniatuurhonden met het ras om het te redden. Dit resulteerde in de Maltezer die zo gevarieerd werd dat er verschillende nieuwe rassen ontstonden. Velen geloven dat Maltezers de directe voorouders zijn van de rassen Bichon Frisé, Bolognese en Havanezer. Engelse fokkers ontwikkelden de Maltezer zoals we hem nu kennen. Veel van de Maltezers in de VS traceerden hun afstamming terug naar Engelse importen. Maltezers werden voor het eerst gezien in de VS aan het eind van de 19e eeuw.

Ze werden ingeschreven in de vroegste shows van de Westminster Kennel Club in de jaren 1870. Het aantal geregistreerde Maltezers bij de AKC groeide zeer langzaam tot de jaren 1950. Sindsdien is het ras behoorlijk populair geworden. Maltezers behoren tot de populairste rassen van de toeschouwers op hondenshows. Ze hebben ook een uitstekend trackrecord in de “Best in Show”-competitie.

De grootte en het gewicht van een Maltezer

De compacte Maltezer mag bij volwassenheid niet meer wegen dan 3kg a 4kg, bij voorkeur zelfs 2 a 3kg. Mannelijke Maltezers moeten 20 a 25cm hoog zijn bij de schouder, terwijl vrouwtjes 20 a 23cm hoog zijn.

Wees op je hoede voor fokkers die “theekopje” Maltezers aanbieden. Een Maltezer die bij volwassen leeftijd minder dan 2kg weegt, heeft meer kans op genetische aandoeningen en loopt over het algemeen een groter gezondheidsrisico.

Het karakter van de Maltezer

De Maltezer is een natuurlijke entertainer met een levendige persoonlijkheid. Omdat hij zo op mensen gericht is, reageert hij goed op training en positieve versterkingen zoals voedselbeloningen, lof en spel. Onverschrokken nemen Maltezers aan dat iedereen die ze ontmoeten – mens of dier – een vriend is. Zoet en schattig staan ze bekend om het altijd krijgen van hun zin.

Het temperament wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. De pups hebben een aardig temperament en zijn nieuwsgierig en speels. Ze zijn bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Als je bij een fokker langs gaat, is het een goed idee om minstens één van de ouders te ontmoeten – meestal is de moeder de meest eenvoudige optie – om ervoor te zorgen dat ze aardig zijn en een temperament hebben waar je comfortabel bij bent.

Het ontmoeten van broers, zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is. Zoals elke hond heeft de Maltezer vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Maltezer-puppy opgroeit tot een evenwichtige hond. Hem inschrijven in een puppyschool is een goed begin. Regelmatig bezoekers uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en ontspannen wandelingen maken om buren te ontmoeten, zullen hem ook helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

Erfelijke ziektes

Maltezers zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde problemen. Niet alle Maltezers zullen 1 of al deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om er van op de hoogte te zijn als je overweegt dit ras in huis te halen. Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je gezondheidscertificaten voor beide ouders van de puppy laat zien. Gezondheidscertificaten bewijzen dat een hond is getest op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Maltezers moet je gezondheidscertificaten verwachten voor heupdysplasie (met een score van goed), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand.

Vacht van de Maltezer

De prachtige vacht van de Maltezer is puur wit, zijdezacht en recht, reikend tot aan de grond. Maltezers hebben geen ondervacht zoals veel andere rassen en verharen daardoor niet veel. Aan de andere kant klit de vacht van Maltezers gemakkelijk en wordt ze snel vies. Bovendien zijn Maltezers vatbaar voor ontsierende traanstrepen op hun gezichten. Borstel en kam de vacht van je Maltezer bij voorkeur dagelijks, zelfs als hij een sportief kort kapsel heeft. Dit helpt klitten te voorkomen en houdt hem schoon.

Hoewel ze er mooi uitzien, worden Maltezers gemakkelijk vies en moeten ze meestal wekelijks worden gebaad. Als je Maltezer lang haar heeft en klitten krijgt, probeer dan eerst voorzichtig de klit uit te werken met je vingers, gebruikmakend van een ontklitter of een vachtconditioner. Nadat je de klit zoveel mogelijk met je vingers uit elkaar hebt getrokken, gebruik je de punttand van de kam om individuele haren los te maken. Probeer nooit de hele klit in één keer met de kam of borstel eruit te trekken, en zorg ervoor dat alle klitten zijn verwijderd voordat je je Maltezer in bad stopt, omdat klitten net strakker worden als ze nat zijn.

Je zou de oren van je Maltezer minstens een keer per week moeten controleren. Als ze gevoelig lijken of een slechte geur hebben, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle. Bovendien groeit er veel haar in de oren van Maltezers dat moet worden verwijderd. Vraag je trimmer of dierenarts om dit te doen of om je te laten zien hoe je het haar thuis kunt onderhouden. Knip zijn nagels eens in de maand of twee als je hond ze niet natuurlijk afslijt, om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen.

Als je de nagels op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Door de hondennagels lopen bloedvaten, pas dus zeker op dat je niet te ver knipt! Als je goed kijkt zie je wel het verschil, maar als je onzeker bent of geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimmer om advies of om extra tips te geven. Traan- en gezichtsvlekken zijn grote problemen voor de meeste eigenaren van Maltezers. Je kan verwachten dat traanvlekken beginnen wanneer je puppy vier tot vijf maanden oud is (dat is de leeftijd waarop ook hun volwassen tanden doorkomen). Om traan- en gezichtsvlekken van je volwassen Maltezer te voorkomen of te verminderen, volg je deze stappen:

Maak de ogen dagelijks schoon met warm water om traanstrepen te voorkomen, en was de baard van je Maltezer na de maaltijden.
Voer je Maltezer uit een roestvrijstalen, keramische of glazen kom, niet uit een plastic kom. Zorg ervoor dat je de hondenkom tussen de maaltijden wast.
Als deze maatregelen de traanstrepen niet voorkomen, raadpleeg dan je dierenarts. Je Maltezer kan verstopte traanbuizen, allergieën of andere gezondheidsproblemen hebben die overmatig tranen veroorzaken. Hoewel er veel producten op de markt zijn om het haar van je hond te witten, wees heel voorzichtig bij het gebruik ervan of eventuele huismiddeltjes die je zou uitproberen.

Zorg er voorval voor dat nooit, maar echt nooit producten of vreemde stoffen in de ogen van je hond komen. Veel mensen binden het haar op de bovenkant van het hoofd van hun Maltezer in een kuif om het uit de ogen te houden. Als je besluit dit te doen, zorg er dan voor dat je gecoate banden gebruikt die het haar niet breken. Sommige mensen knippen het haar van hun hond kort, op het hoofd of overal, zodat het verzorgen gemakkelijker is.

Poets de tanden van je Maltezer minstens twee of drie keer per week om tandsteenophoping en de bacteriën die zich daarin verschuilen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als je tandvleesaandoeningen en een slechte adem wilt voorkomen. Als je merkt dat de schattige zwarte neus van je Maltezer roze wordt, krijgt hij misschien niet genoeg zonlicht. Neem hem mee naar buiten op een zonnige dag

Maltezers in de gezinssituatie

De meeste fokkers van Maltezers verkopen liever geen puppy’s aan gezinnen met jonge kinderen. Het is te gemakkelijk voor een peuter om een kleine Maltezer te verwonden door hem te laten vallen, op hem te stappen of hem te strak vast te houden. Hij gedijt veel beter in een huis met rustige – al wat oudere kinderen of alleen volwassenen die hem met de zorg behandelen die hij nodig heeft.

Maltezers kunnen goed overweg met andere honden en katten als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Ze zijn zich echter niet bewust van hun kleine formaat en moeten beschermd worden tegen confrontaties met honden die tien keer zo groot zijn als zij.

Ik wil een Maltezer, waar kan ik die vinden?

Goed overwogen over wat allemaal bij een pup komt kijken? Check zeker onze pagina met meer uitgebreide informatie over waar je allemaal aan moet denken bij het in huis halen van een hond.

Als je op zoek bent naar een Maltezer in Nederland, dan kun je starten bij de Nederlandse Maltezer vereniging

Voor België kun je onder andere starten op de pagina van de Belgische Maltezer (Bichon) club.

Veel plezier en succes met je nieuwe beste vriend!

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact