hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

23 hypoallergene hondenrassen

Hypoallergene hondenrassen bestaan uit kleine, middelgrote of grote honden die geen haar verliezen. Als je graag knuffelt met een hond, maar allergisch bent aan hun haar of huid, dan kan een hypoallergeen hondenras wel eens de oplossing zijn.

Hypoallergene honden zijn perfect voor mensen met allergieën, omdat ze niet (of toch veel minder) verharen in tegenstelling tot andere doorsnee rassen. Dit betekent dat er minder schilfers van hun vacht komen en zich vastzetten op zaken in het huis zoals je meubilair. Hoewel geen enkele hond echt hypoallergeen is, is er een drempel waarbij mensen met allergieën neigen te reageren op speeksel of de schilfers (die bestaan uit dode huidcellen), dewelke jeuk, niezen of kortademigheid veroorzaken. Als extra, niet onbelangrijk voordeel, zul je ook veel minder moeten stofzuigen en kuisen in huis met deze hondenrassen, wie wil dat nu niet?

Hieronder hebben een hele reeks leuke hondenrassen opgelijst die allergische reacties voorkomen en waarbij je minder moet stofzuigen. Van kleine honden (zoals Bichons en Yorkies) tot middelgrote honden (zoals Poedels en Portugese Waterhonden) tot grotere honden (overweeg de Reuzenschnauzer).

Bichon Frise hypoallergene hondenrassen

1. Bichon Frisé

De Bichon Frisé, gefokt om hypoallergeen te zijn, is een van de topkeuzes voor mensen met allergieën. Hun naam, Frans voor “pluizige witte hond”, is een perfecte beschrijving van deze schattige kleine katoenen bolletjes. Hun kleine formaat maakt ze ook ideaal voor kleinere, gezellige woonruimtes.

Dwergschnauzer

2. Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is het populairste Schnauzerras op de markt en staat bekend als een scherpe waakhond in een compact formaat. Ze hebben dezelfde serieuze uitdrukking als hun grotere tegenhangers, maar in een kleinere verpakking. Deze onverschrokken metgezellen verharen minimaal en houden van veel speeltijd, dus bereid je voor op talloze spelletjes apporteren.

Poedel hypoallergene hondenrassen

3. Poedel

Alle poedels vallen onder de hypoallergene categorie, inclusief de standaard, toy en miniatuur varianten, keuze genoeg dus! De superintelligente poedels zijn ook uiterst makkelijk te trainen, wat ze tot een van de populairste hondenrassen maakt. Wat betreft die chique “poedelsnit,” de traditionele knipbeurt beschermt de gewrichten en vitale organen van deze waterminnende honden tijdens het zwemmen en heeft dus wel degelijk een nut, naast dat ze er zo absoluut schattig uitzien.

Yorkshire terrier

4. Yorkshire Terriër

De lieftallige kleine Yorkies passen in handtassen en schootjes, maar hun kleine gestalte bevat een flinke dosis karakter. Hun fijne vacht heeft een structuur die vergelijkbaar is met mensenhaar, waardoor het minder snel een allergische reactie veroorzaakt. Maar fans van honden die niet van verzorging houden, opgelet: Yorkies vereisen regelmatig borstelen en onderhoud om hun haar klitvrij en zijdezacht te houden.

Shih tzu hypoallergene hondenrassen

5. Shih Tzu

De majestueuze “leeuwhonden” bekend als Shih Tzu’s gaan terug tot de Tang-dynastie. Eén blik en je begrijpt waarom het ras ooit de harten van de koninklijken veroverde met hun koninklijke (maar weinig verharende!) uiterlijk en charmante, vriendelijke persoonlijkheden. Omdat hun haar van nature lang groeit, vereisen ze wel de nodige verzorging. Zoek een goede trimmer en begin vroeg met het aanleren van regelmatige borstelbeurten bij je puppy.

Maltezer hondenras

6. Maltezer

Met een gemiddeld gewicht van slechts ongeveer drie kilo definieert het oude Griekse Maltezer ras in wezen het concept van “schoothondje.” Zelfs lange knuffelsessies zullen je niet doen niezen, aangezien hun volledig witte vacht geen allergieën veroorzaakt. Je kunt kiezen tussen het knippen van hun zachte vacht in een sportieve trim of het lang laten groeien, afhankelijk van hoeveel onderhoud je aankunt.

Portugese waterhond

7. Portugese Waterhond

Je herkent deze middelgrote harige vrienden misschien nadat president Obama met zijn “First dogsSunny en Bo Obama de krullende Portugese waterhonden in de schijnwerpers hielpen zetten. Hun speelse en relaxte persoonlijkheden zijn een geweldige toevoeging aan elk huishouden, zelfs als dat minder presidentieel is. Ze passen zich zelfs goed aan aan het leven in een appartement voor degenen in kleine ruimtes, maar hebben toch regelmatige wandelingen nodig om fit te blijven.

A Scottish Terrier dog, hypoallergene hondenrassen

8. Schotse Terriër

De persoonlijkheidsvolle Schotse Terriër, bekend van de Disney-klassieker ‘Lady en de Vagebond’, is in het echt ook een geweldig huisdier. Oorspronkelijk gefokt als felle jagers, beschermde hun ruwe, weerbestendige vacht hen in verschillende klimaten. Vandaag de dag zal hun waardige baard waarschijnlijk vooral je bank sieren.

Chinese naakthond, hypoallergene hondenrassen

9. Chinese naakthond

De Chinese naakthond is een makkelijk herkenbaar ras met een gevederde staart en poten. Voor degenen die problemen hebben met huisdierhaar zijn deze haarloze honden geweldige huisgenoten en veroorzaken ze geen niesbuien, aangezien ze alleen haar hebben op hun poten, staart en hoofd. Naakthonden zijn niet voor iedereen, maar je zult ongetwijfeld stapelverliefd worden op de jouwe.

Xoloitzcuintli hondenras,  mexicaanse naakthond - hypoallergene hondenrassen

10. Mexicaanse naakthond – Xoloitzcuintli

Bekend als de hond van de oude Azteken, is de Xoloitzcuintli een loyale en alerte waakhond. Deze honden komen in twee variëteiten – haarloos en behaard. Als je voor de elegante haarloze variant kiest, schaf dan een goede hondenzonnebrandcrème aan om hun delicate huid te beschermen tegen schade.

A Giant Schnauzer dog, reuzeschnauzer, hypoallergene hondenrassen

11. Reuzenschnauzer

We zijn verliefd op de iconische ruige wenkbrauwen van de Reuzenschnauzer, maar al die vacht betekent niet dat ze allergische reacties uitlokken. Ze vereisen wel een gematigde hoeveelheid verzorging, dus schaf een kwalitatieve hondenborstel aan. Als de grootste van de drie Schnauzer-types, kunnen ze tot ongeveer 34 kilo groeien en hebben een intelligent, taakgericht temperament dat zich goed leent voor training.

West Highland Terrier - hypoallergene hondenrassen

12. West Highland Terriër

Net als andere terriërs, bezitten Westies een nieuwsgierige en levendige houding — met als extra voordeel dat ze minimaal verharen. Deze robuuste honden hebben een vrolijke aard die je zal doen giechelen met hun speelse streken. Hun handzame formaat en vriendelijke karakter maken ze tot een van de meest populaire terriërrassen.

Havanezer hondenras - hypoallergene hondenrassen

13. Havanezer

Vrolijk en nieuwsgierig, Havanezers hebben lange, zijdeachtige vachten in verschillende kleuren. Ze kunnen er ronduit koninklijk uitzien als je hun weinig verharende vachten lang laat groeien en ze rond draagt zoals de koningen en koninginnen die ze denken te zijn. Veel eigenaren geven echter de voorkeur aan een kortere knipbeurt voor gemakkelijker onderhoud.

Afghaanse Windhond - hypoallergene hondenrassen

14. Afghaanse Windhond

Deze lieve windhonden verharen niet veel, maar hun lange vachten vereisen wel wat aandachtige verzorging. Omdat ze oorspronkelijk gefokt zijn voor de bergen in Afghanistan, hebben ze lange, glanzende haren die kunnen klitten zonder regelmatig onderhoud. Maak van verzorgingstijd een onderdeel van jullie band, en je zult ontdekken wat “de beste vriend van de mens” echt betekent.

Basenji hondenras - hypoallergene hondenrassenhypoallergene hondenrassen

15. Basenji

Basenji’s vinden hun oorsprong als Afrikaanse jachthonden, maar ze blaffen en keffen niet zoals veel honden dat doen. Ze hebben kort, fijn haar dat minimaal verhaart, dus je zult nauwelijks merken dat ze bij je wonen. Basenji’s staan bekend om hun katachtige gedrag, en deze nauwgezette kleine wezens zullen zelfs zichzelf verzorgen.

Cairn Terrier hypoallergene hondenrassen

16. Cairn Terriër

Veel ruwharige terriërs verharen minder dan andere groepen, wat de rassen met een draadachtige vacht een slimme hypoallergene keuze maakt voor mensen met allergieën. Eigenaren zijn vooral dol op Cairn terriërs vanwege hun onverschrokken persoonlijkheden — je herkent het ras misschien als Toto in ‘De Tovenaar van Oz’!

Bedlington Terrier - hypoallergene hondenrassen

17. Bedlington Terriër

Bedlington terriërs laten kenmerkende plukken vacht groeien bovenop hun hoofd, waardoor het zoete ras eruitziet als een lam. Deze zachte, knuffelige terriërs zijn geweldige waakhonden en perfecte partners voor ontspanning. Professionals besteden veel tijd aan het stylen van de krullende, wollen vacht voor hondenshows om die perfecte look te krijgen. Als je gewoon een knuffelbare huisdier wilt, kun je in plaats daarvan kiezen voor een onderhoudsarme korte knipbeurt.

18. Ierse Water Spaniël - hypoallergene hondenrassen

18. Ierse Water Spaniël

Als je op zoek bent naar een hypoallergeen ras, beperk je dan niet alleen tot terriërs en speelgoedhonden. Ierse water spaniëls behoren tot de sportgroep en (verrassing!) ze houden van water. Deze geboren zwemmers hebben zelfs vachten die water afstoten, dus niet alleen houden ze je allergieën op afstand, ze kunnen de hele dag in en uit het zwembad springen.

19. Lagotto Romagnolo - hypoallergene hondenrassen

19. Lagotto Romagnolo

Laat je niet misleiden door de chique naam. Deze wollige, kleine tot middelgrote hypoallergene honden zijn allesbehalve pretentieus. Ze vinken alles af op de wensenlijst van hondenliefhebbers: weinig verharing, actief maar niet te hyper, gemakkelijk in de omgang en aanhankelijk. Ze hebben zelfs een verborgen talent: Lagotti zijn bijzonder goed in truffeljacht. Bij jou zullen ze waarschijnlijk meer tijd besteden aan het opsporen van speelgoed in je achtertuin.

20. Coton de Tulear - hypoallergene hondenrassen

20. Coton de Tulear

Uitgesproken als “katoen de tuuliejaar,” zal dit charmante gezelschapsras je volgen door het huis als een vrolijke kleine schaduw. De “koninklijke hond van Madagaskar” stamt vermoedelijk af van honden die een oude schipbreuk nabij Madagaskar overleefden, en ze lijken op bichons met hun zachte, witte haar. Het is minder waarschijnlijk dat het je allergieën verergert dan traditionele vacht.

21. Lhasa Apso - hondenras hypoallergene hondenrassenhypoallergene hondenrassen

21. Lhasa Apso

Oorspronkelijk werd de Lhasa Apso gefokt als waakhond in kloosters en paleizen in de hoogtes van de Himalaya. Dit kleine ras houdt van stevige wandelingen en grappen uithalen, dus veel eigenaren van Lhasa’s houden hun volwassen huisdieren in de kortere, nettere “puppy knip” om de verzorging te minimaliseren.

22. Soft Coated Wheaten Terriër -

22. Soft Coated Wheaten Terriër

De schattige Wheaten terriërs hebben nauwelijks een introductie nodig. Het zit allemaal in de naam: Deze lieve honden hebben zachte vachten in de kleur van, nou ja, tarwe. Ze zijn zo vriendelijk dat ze een kenmerkende begroeting hebben, de “Wheaten groet,” waarbij ze opspringen om hun eigenaren te begroeten. Hun unieke vachten verharen niet veel, maar houd ze goed verzorgd om klitten te voorkomen.

labradoodle

23. Labradoodle

De Labradoodle, een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel, is een populaire keuze onder de hypoallergene opties. Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en speelse aard, en combineren de intelligentie en hypoallergene vacht van de Poedel met de loyale en liefdevolle persoonlijkheid van de Labrador. Labradoodles zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de Poedel in de kruising.

Zo, keuze genoeg uit al deze hypoallergene rassen. Lees je goed in voor je een finale keuze maakt en veel succes met jouw nieuwe vriend!

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact