hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Border collie: alles over het hondenras

De Border Collie is gekweekt om schapen te hoeden in het heuvelachtige grensgebied tussen Schotland en Engeland. Ze staan bekend om hun intense geconcentreerde blik, waarmee ze hun kudde beheersen. De Border Collie is een hond met onbeperkte energie, uithoudingsvermogen en werkdrift, wat hen tot uitstekende herdershonden maakt. Boeren en ranchers gebruiken ze nog steeds wereldwijd voor het hoeden van schapen.

Border Collies zijn gemakkelijk te trainen en intelligent, en blinken uit in diverse hondensporten zoals gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, speuren en frisbeewerpen. Ze kunnen geweldige gezelschapshonden zijn, mits ze veel fysieke en mentale uitdaging krijgen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de vereisten om een gelukkig en vervuld huisdier te hebben als je overweegt een Border Collie (puppy) in huis te nemen. Als je een liefdevolle, actieve hond wilt, is dit misschien het ras voor jou.

Bij het overwegen van een Border Collie is het raadzaam om adoptie uit een asiel of reddingsorganisatie te overwegen. Als je besluit te kopen, kies dan een betrouwbare fokker. Doe grondig onderzoek om te verzekeren dat de fokker ethisch handelt en de welzijn van de honden vooropstelt. Betrouwbare Border Collie fokkers geven prioriteit aan de gezondheid en het temperament van hun honden, voeren de nodige gezondheidschecks uit en bieden een zorgzame omgeving voor de puppy’s. Onderaan dit artikel zetten we je op weg tot het vinden van een Border Collie! Maar eerst meer over het ras:

Korte weetjes

 • Oorsprong: Verenigd Koninkrijk
 • Grootte: 45-56 cm hoog, met een gewicht van 14-20 kg.
 • Rasgroep: Herdershonden
 • Levensduur: 12-15 jaar
 • Vacht: Middellang, kan glad of ruw zijn
 • Temperament: Intelligent, energiek en hardwerkend
 • Bewegingsbehoefte: Hoog
 • Training: Makkelijk te trainen
 • Gezondheid: Over het algemeen gezond, maar kan vatbaar zijn voor enkele gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en collie-oogafwijking.
 • De film “Babe” uit 1995, een hartverwarmende familiefilm over een vriendelijk varkentje dat ervan droomt een schaapshond te zijn, brengt verschillende Border Collies prominent in beeld.
 • Opmerkelijke eigenaren van Border Collies zijn onder andere Koningin Victoria, James Dean, Ethan Hawke, Bon Jovi, Matthew Broderick en Jane Fonda.
border collie herdershond

Samenvattend woordje over de Border collie

Als je ooit het genoegen hebt gehad om een Border Collie schapen te zien hoeden, begrijp je dat je kijkt naar een vakman aan het werk. Met zijn intense gefocuste blik benadert hij de schapen en reageert bijna intuïtief op de bevelen van de herder, waarbij hij de schapen vakkundig stuurt waar de herder ze wil hebben. De Border Collie, een middelgrote hond van 14 tot 20 kg, bezit een schijnbaar bovennatuurlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen. Dit is ontwikkeld door dagelijks werk in de heuvels en valleien van het ruige Schotse grensgebied, waar de honden soms wel 80 km per dag rennen.

De Border Collie is een uitstekende werkhond, maar die energie en werkdrift kunnen problematisch zijn in een situatie waar hij niet begrepen wordt of waar hij niet genoeg voldoening vindt. Hij is geen luie knuffelbeer, hij heeft werk nodig. Zijn intense mentale en fysieke energie kan vermoeiend zijn voor een gezin dat een relaxt huisdier zoekt.

De Border Collie heeft een sterke drang om te hoeden, wat betekent dat hij alles wil verzamelen wat beweegt. Deze drang om te nippen, te duwen en te blaffen, samen met zijn energie, kan niet worden afgeleerd, maar moet worden gericht. Hij moet een taak hebben, zoals daadwerkelijk schapen hoeden of deelnemen aan hondensporten. Een snelle wandeling of een spelletje apporteren is niet genoeg voor een Border Collie.

Voor de juiste eigenaar is een Border Collie een geweldige hond om mee te leven. Zijn intelligentie en kneedbaarheid maken hem makkelijk te trainen. Hij is gevoelig en heeft volgens kenners een ongelooflijk vermogen om te weten wat je van hem vraagt, zelfs nog voordat je het vraagt. Als hij goed gesocialiseerd en getraind is vanaf puppytijd, kan hij zich aanpassen aan bijna elke leefsituatie die de mentale en fysieke oefening biedt die hij nodig heeft.

De Border Collie past goed bij een eigenaar die net zo actief is als hij, vooral iemand die graag bezig is met hondensporten. Met de juiste training blinkt dit ras uit in elke activiteit die hij probeert, inclusief schapendrijven, behendigheid, flyball, frisbee, gevorderde gehoorzaamheid, freestyle, gehoorzaamheid, of speuren. De eigenaar of het gezin dat bereid is om de Border Collie goed te socialiseren en te trainen, zal een zielsverwant vinden in dit intelligente, gevoelige ras.

De Border collie: een schapenherder met een rijke geschiedenis

De voorouders van de Border Collie waren al aanwezig sinds de eerste mensen in het gebeid wat we nu Groot-Brittannië noemen, honden begonnen te gebruiken om te helpen bij het hoeden en bewaken van schapen. In het grensgebied tussen Schotland en Engeland werd de herdershond een van de meest waardevolle bezittingen van een herder. De beste werkhonden werden met elkaar gefokt.

Afhankelijk van het terrein of het vereiste werk in elke regio, varieerde het type herdershond. Deze herdershonden werden geassocieerd met hun specifieke regio’s en stonden uiteindelijk bekend als Welsh Sheepdogs, Northern Sheepdogs, Highland Collies en Scotch Collies. De naam Border Collie weerspiegelt zijn deels Schotse erfgoed: het woord ‘collie’, dat verwijst naar schapenhonden, is afgeleid van het Schotse dialect. In 1860 werden Scotch Sheep Dogs getoond op de tweede hondenshow die ooit in Engeland werd gehouden.

Tijdens een reis naar Balmoral kort daarna, zag koningin Victoria een van de honden en werd een enthousiast liefhebber van het ras. Eén R.J. Lloyd Price krijgt de eer voor het beginnen van schapenhondwedstrijden. In 1876 bracht hij 100 wilde Welshe schapen naar het Alexandra Palace in Londen voor een demonstratie. Een verslag in het Livestock Journal beschreef de verbazing van de toeschouwers over de scherpte van de honden, wiens enige hulp van hun baasjes bestond uit handgebaren en fluitsignalen.

Vandaag de dag wordt de Border Collie erkend als de vooraanstaande schapenhoedende hond. De superieure hoedcapaciteiten van het ras leiden ertoe dat veel liefhebbers pleiten voor het fokken van Border Collies uitsluitend naar werkstandaarden, en niet naar showstandaarden. De Border Collie werd op 1 oktober 1995 erkend door de American Kennel Club.

Grootte en omvang

 • Mannetjes Border Collies hebben een hoogte van 48 tot 56 centimeter en wegen 16 tot 20 kg.
 • Vrouwtjes hebben een hoogte van 46 tot 53 centimeter en wegen 14 tot 18 kg.

Het karakter van de Border collie

De Border Collie is een krachtpatser. Zijn persoonlijkheid kenmerkt zich als alert, energiek, hardwerkend en intelligent. Hij leert snel – zo snel dat het soms moeilijk is om hem voldoende uitgedaagd te houden.

Dit ras houdt van bezig zijn. Sterker nog, hij moet bezig gehouden worden, anders verveelt hij zich. Een Border Collie die zich verveelt kan vervelend gedrag gaan vertonen zoals blaffen, graven of zelfs achter auto’s aanjagen. Het is geen hond die rustig in zijn mandje ligt terwijl jij een glas limonade drinkt; hij voelt zich het best bij het krijgen van voldoende uitdaging en stimulans. Wees je vooral bewust dat hij gefokt is om de hele dag te rennen en schapen te hoeden.

De Border Collie staat ook bekend om zijn hoge gevoeligheid voor elke aanwijzing van zijn baasje, van een fluitsignaal tot een handgebaar tot een opgetrokken wenkbrauw.

Natuurlijk is de Border Collie niet perfect. Hij kan eigenzinnig en onafhankelijk zijn, en zijn drang om te hoeden kan verkeerd gericht worden. Bij gebrek aan schapen, of een soort van werk/taak, is hij geneigd om kinderen, auto’s of huisdieren bij elkaar te drijven en te achtervolgen.

Hij kan ook angstig of wat schuw zijn als hij niet goed gesocialiseerd is als puppy. Puppycursussen en veel blootstelling aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen en dingen helpen de gevoelige Border Collie om zelfvertrouwen te krijgen.

De gezondheid van een Border collie

Border Collies zijn over het algemeen gezond, maar kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, progressieve retina-atrofie (PRA), epilepsie, collie-ooganomalie en allergieën. Het is belangrijk om bij het kopen van een puppy te zoeken naar een fokker die gezondheidscertificaten kan tonen. Deze problemen variëren van erfelijke oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden tot orthopedische aandoeningen zoals osteochondrose.

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed past in het heupgewricht. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar anderen tonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem te diagnosticeren. Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt.
 • Epilepsie: Dit is een neurologische aandoening die vaak, maar niet altijd, erfelijk is. Het kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken die zich kunnen uiten in ongebruikelijk gedrag – zoals frenetisch rennen alsof ze achtervolgd worden, wankelen of zich verstoppen – of zelfs door neer te vallen, met stijve ledematen, en het bewustzijn te verliezen. Aanvallen zijn eng om te zien, maar de langetermijnvooruitzichten voor honden met idiopathische epilepsie zijn over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om uw hond naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose – vooral omdat aanvallen ook andere oorzaken kunnen hebben – en behandeling.

De leefwereld van een Border collie

Hoewel de Border Collie een zeer aanpasbare hond is, gedijt hij het beste in een omgeving waar hij de ruimte heeft: een stedelijke woning met een veilig omheinde tuin, of een landelijke boerderij. Vanwege zijn neiging om te hoeden en te jagen, moet hij beschermd worden tegen zijn niet-zo-slimme instinct om auto’s na te jagen.

Ongeacht de omgeving, heeft hij elke dag veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Daarbij heeft hij een eigenaar nodig die bereid en in staat is om hem dat te bieden. Dit kan een grote last zijn voor eigenaren die niet weten waar ze aan beginnen. Als je overweegt een Border Collie te nemen, zorg er dan voor dat je hem een geschikte uitlaatklep kunt bieden voor zijn natuurlijke energie en scherpe geest. Als je geen boerderij met schapen hebt, wat wellicht wel zo zal zijn, dan zijn hondensporten een goed alternatief.

Border collie voeding

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedsel voor een Border Collie is 1,5 tot 2 kopjes hoogwaardig droogvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden. De exacte hoeveelheid hangt af van factoren zoals grootte, leeftijd, bouw, metabolisme en activiteitsniveau van de hond. Actievere honden hebben meer voedsel nodig dan minder actieve honden. De kwaliteit van het hondenvoer is ook belangrijk; beter voer voedt meer en je hebt er minder van nodig.

Vacht en verzorging van de Border collie

Het Border Collie ras kent twee soorten vacht: ruw en glad. Beide zijn dubbele vachten, met een grovere buitenlaag en een zachte onderlaag. De ruwe variant heeft een middellange lengte met bevedering aan de poten, borst en buik. De gladde variant is overal kort, doorgaans grover van textuur dan de ruwe variant, en heeft minimale bevedering. Zijn vacht is meestal zwart met een witte bles op het gezicht, de nek, poten, en het puntje van de staart, met of zonder tan. Echter, hij kan elke tweekleurige, driekleurige, merle, of effen kleur hebben, behalve wit.

De hardwerkende Border Collie is niet ijdel, en hij heeft geen excessieve verzorging nodig om er goed uit te zien. Zijn weerbestendige dubbele vacht heeft wekelijkse borstelbeurten nodig om de vachtoliën goed te verdelen en klitten in de ruwe variant te voorkomen. Vaker borstelen tijdens de rui is een goed idee om haarverlies in huis te minimaliseren (hij verliest seizoensgebonden haar).

Baden is alleen nodig als het moet – ongeveer elke vier maanden of wanneer hij echt vies is of verschrikkelijk ruikt. Borstel de tanden van je Border Collie minstens twee of drie keer per week om tandsteenaanslag en de bacteriën die erin schuilen te verwijderen. Dagelijks borstelen is nog beter als je tandvleesaandoeningen en slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels eens per maand indien nodig, en controleer zijn oren eens per week op vuil, roodheid, of een slechte geur die kan duiden op een infectie. Maak ze dan wekelijks schoon met een watje bevochtigd met een zachte, pH-neutrale oorreiniger om problemen te voorkomen. Als je hem verzorgt, controleer dan op zweren, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, gevoeligheid, of ontsteking op de huid, in de neus, mond, en ogen, en aan de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Jouw zorgvuldige wekelijkse controle zal je helpen potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken.

Border collie in combinatie met kinderen en andere huisdieren

De Border Collie is een goede gezinshond, zolang hij goed opgevoed wordt en training krijgt als hij jong is. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, hoewel zijn instinct om te hoeden ervoor kan zorgen dat hij naar kinderen (vooral heel jonge kinderen) en dieren hapt, achter ze aan jaagt en blaft als zijn hoedinstinct niet op een andere manier wordt geleid.

Zoals bij elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en je moet altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staarten trekken door beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of om te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht worden gelaten met een kind.

Ik wil een Border collie, waar kan ik die vinden?

Goed overwogen over wat allemaal bij een pup komt kijken? Check zeker onze pagina met meer uitgebreide informatie over waar je allemaal aan moet denken bij het in huis halen van een hond.

Overweeg zeker om een asiel in je buurt te contacteren met de vraag of ze Border collie’s hebben die een warm nestje zoeken.

Als je op zoek bent naar een Border Collie en je wil er eentje kopen in Nederland, dan kun je starten bij de Border Collie Club Nederland, of bij Rasvereniging Border Collie Nederland.

Wie op zoek is in België, kan starten bij de Belgian Border Collie club.

Veel plezier en succes met je nieuwe beste vriend!

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact