hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

5 tips voor een goede mond- en tandhygiëne van je hond

Als het gaat om de verzorging van onze hond, zien we soms het belang van tandhygiëne over het hoofd. Volgens bepaalde studies wordt geschat dat de meerderheid van de honden al op driejarige leeftijd tekenen van parodontitis vertonen. Parodontitis is een hevige tandvleesontsteking, ontstaan door tandplak.

Omdat een van de eerste aanwijzingen van een vroege tandziekte, een slechte adem is, wordt het vaak onopgemerkt. Vaak wordt gedacht dat de slechte adem iets is dat honden van nature hebben. De adem van een hond zal natuurlijk niet altijd munt-fris zijn, maar het zou ook niet te hard mogen stinken. Als de adem van de hond hard stink en je het niet kan harden, dan is er wellicht meer aan de hand.

Parodontitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor onze honden, dus het is essentieel om voor een ​​goede mondhygiëne te zorgen. Onbehandelde tandheelkundige aandoeningen kunnen tandverlies veroorzaken en het kan leiden tot pijnlijke abcessen en systemische infecties door het hele lichaam van uw hond. Dit is altijd slecht nieuws, vooral als het gaat om een ​​verhoogd risico op permanente kaakbeschadiging en hartaandoeningen. Beide dingen zijn in verband gebracht met langdurige parodontitis bij onze honden. Dus hoe kunnen we de tanden van onze honden schoon houden? Hier volgen een paar tips!

1. De tanden van uw hond poetsen

De tanden van je hond poetsen klinkt misschien als een gek idee, maar het is een uitstekende manier om de vorming van tandplak te voorkomen, wat tevens de belangrijkste oorzaak voor een slechte tandhygiëne van je hond. Je hoeft de tanden van je hond niet dagelijks te poetsen, hoewel hoe vaker je het doet, hoe beter het is voor het gebit van de hond.

De meeste honden zijn in het begin niet zo dol op het poetsen van hun tanden. Je kunt je hond echter gemakkelijk laten wennen aan het idee en leren om zijn tanden te (laten) poetsen. Om de tanden van je hond te poesten heb je twee dingen nodig:

Ten eerste wil je tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt. Dit komt omdat tandpasta voor mensen ingrediënten bevat die giftig zijn voor honden. Bovendien heeft hondentandpasta meestal een heerlijke smaak van kip of pindakaas.

Ten tweede kan je een hondentandenborstel gebruiken of een borstel die over de vingertop past. Vraag indien gewenst aan je dierenarts wat de beste optie is of kijk wat jij en je hond het liefste doen.

Met deze kit kun je meteen van start. (klik hier)

2. Hondentandendoekjes

Voor degenen die niet in staat zijn om tanden te poetsen of gewoon een alternatief willen, zijn tanddoekjes voor honden een geweldige oplossing.

Tandendoekjes zijn gemaakt om tegen de tanden van uw hond te wrijven om tandplak te helpen verwijderen. Ze werken op dezelfde manier als tandenborstels, maar kunnen niet in de kleine hoekjes en gaatjes komen die een borstel doet. Toch zijn ze een geweldige manier om de tanden van je huisdier schoon te maken en zijn ze vaak gemakkelijker te hanteren dan een tandenborstel met tandpasta.

3. Tandheelkundige traktaties voor honden

Honden zijn uiteraard dol op traktaties. Tandheelkundige traktaties voor honden zijn een zeer goede manier om de tandgezondheid van je pup te verbeteren. Deze lekkernijen zijn speciaal gemaakt om de opbouw van tandplak te verwijderen en bevatten vaak ingrediënten die de adem verfrissen en de mond van je hond reinigen. Ze worden over het algemeen veel meer gewaardeerd door onze honden dan een tandenborstel of tandenborstels, en ze doen geweldig werk om de mond van onze hond schoon te houden. Deze lekkernijen zijn er in verschillende vormen, maten en smaken. Je zou dus zeker een gebitssnack moeten vinden waar jouw hond ook dol op is.

Deze Whimzees vinden wij alvast een aanrader! (klik hier) Neem gerust ook een kijkje op onze pagina over hondenvoeding voor verdere tips.

4. Laat je hond kauwen

Er zijn honderden verschillende soorten kauwsnacks voor honden, maar bijna allemaal hebben ze tanden reinigende eigenschappen. Het kauwen komt de mondgezondheid van je hond op zichzelf ten goede, ongeacht waar op wordt gekauwd. Het knagen schraapt tandplak van de tanden van je hond, en veel volledig natuurlijke kauwsnacks gemaakt van vlees bevatten enzymen die de tandgezondheid helpen bevorderen. Kauwen zoals koeienoren, peststokken en kippenreepjes zijn een geweldige manier om je hond gelukkig en gezond te houden.

Als je op zoek bent naar iets zonder calorieën, dan zijn er ook veel duurzame rubberen of nylon hondenkauwspeeltjes die het werk ook doen.

5. Professionele reiniging

Misschien is de beste manier om de mondgezondheid van je hond op peil te houden, hem een ​​professionele reiniging door een dierenarts te laten ondergaan. Je dierenarts weet wat het beste is voor het gebit van jouw hond en kan eventuele problemen die zij aantreft, oplossen.

Deze optie is uiteraard duurder dan de andere opties, echter is ze mogelijks ook de meest aanbevolen optie als de nood hoog is.

Je dierenarts heeft ervaring met het voorkomen, lokaliseren en behandelen van problemen die zelfs voor de meest toegewijde hondenbezitter onopgemerkt blijven. Vraag zeker raad aan je dierenarts mocht je denken dat dit nodig is! Hij of zij kan wellicht ook extra specifieke tips geven om een goede tandhygiëne van je hond te verzorgen. 

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact