hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

De beste hondenverzekering in 2024

Ben je op zoek naar een hondenverzekering en weet je niet dewelke de beste is? Of weet je niet of zo’n hondenverzekering wel interessant is?

Hondengids.com vergeleek enkele hondenverzekeringen voor jou! We zochten het allemaal uit voor je en zetten alles op een rijtje. Welke verzekering is de goedkoopste en welke is gewoon de beste?

De beste hondenverzekering

Om je niet eindeloos door een hele pagina aan tekst te moeten sleuren vallen we meteen met de deur in huis! De beste hondenverzekering uit onze test (met ons voorbeeld) was de hondenverzekering van Figopet. Deze is de meest voordelige en biedt ook een uitgebreide dekking. Hun documentatie en website zijn bovendien zeer duidelijk en transparant zodat je bij alles een heel goed gevoel hebt. Geen addertjes onder het gras! 

Een verzekering bij Figopet afsluiten kan al vanaf een kost van € 127,56 per jaar in Nederland, in België start de verzekering vanaf € 175,20 per jaar.

NL: Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet Nederland.

BE: Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet België.

Toch nog wat meer informatie nodig? Dat kan perfect. Lees hieronder uitgebreid verder over alles rond de hondenverzekering. Dit alles is trouwens geen financieel advies. We hebben zo getrouw mogelijk alle informatie gaan bundelen voor je zodat de zoektocht naar een goed passende hondenverzekering makkelijker te maken. Lees altijd je contract en voorwaarden goed na!

Wat is een hondenverzekering?

Eenvoudig gezegd betaalt een hondenverzekering een stuk van je dierenartsfacturen terug.

Zoals bij zowat alle verzekeringen dek je jezelf met een hondenverzekering in tegen onverwachte kosten. Als je hond plots ziek valt of in een ongeval beland, dan kunnen de kosten van de dierenarts hoog oplopen. Je verzekert jezelf dus van het feit dat je alles zal kunnen bekostigen eens het zover is. Daarnaast hoop je uiteraard dat je hondje nooit zoiets tegen komt. 

Waar er voor mensen dus een hospitalisatie- of ziekteverzekering bestaat, bestaat er voor honden dus een algemene hondenverzekering. In het beste geval heb je ze nooit nodig, in het slechtste geval wel, maar dan spaar je op dat moment wel vaak een pak geld uit.

Heb ik een hondenverzekering nodig?

Een hondenverzekering is niet verplicht. Het kan echter wel handig zijn. Of je ze echt nodig hebt, hangt volledig van jou en je hond af. Bepaalde mensen voelen zich beter als ze een hondenverzekering hebben, anderen hebben er weinig nood aan of zien er niet genoeg voordeel in.

Het hangt ook voor een stuk af van je premie en hoeveel beroep je er verwacht op te kunnen doen. Dat laatste is net moeilijk te bepalen natuurlijk. 

De kost van een verzekering voor honden kan variëren tussen de 10 à 80 euro per maand. Reken je dit om naar een jaar, dan zit je op 120 tot 960 euro per jaar om je verzekering te betalen. Een bedrag waar je snel aan zit na enkele bezoeken aan de dierenarts. De verzekering kan dus zeker interessant zijn, maar net zoals bij de meeste verzekeringen hoop je die tegelijk nooit nodig te hebben.

Wat is het voordeel en het nut van een hondenverzekering?

De verzekering springt bij wanneer onverwachts hoge kosten op je pad komen. Een onverwachte ziekte of ongeval zal je vaak al stress genoeg opleveren. Met een hondenverzekering kan je alvast rekenen op financiële gemoedsrust.

Twijfelen over eventuele ingrepen, zelfs preventief, zal je minder doen, waardoor je onrechtstreeks beter voor je hond gaat zorgen en mogelijke kwaaltjes vroeger kan opsporen en verhelpen. Dat allemaal omdat je je minder zorgen zal maken over de financiële impact van die dierenartsbezoeken. 

Wanneer komt jouw hond in aanmerking voor een hondenverzekering?

Om de verzekering betaalbaar te houden, zijn er zoals bij de meeste verzekeringen limieten. 

Je hond kan doorgaans genieten van een hondenverzekering indien:

 • Je hond is gechipt (ID)
 • Je hond niet beroepsmatig ingezet wordt (bv drugshond, politiehond, enz)
 • Je hond gevaccineerd is
 • Je hond ouder is dan 2 maanden
 • Je hond minder dan 7 of 8 jaar oud is (voor bepaalde rassen zelfs 5 jaar) – Toch een oudere hond? Bij Figopet is er geen voorwaarde op de leeftijd!

Bepaalde punten zoals dit laatste, varieert per verzekering of per leverancier. Uiteraard houdt een verzekeraar rekening met de risico’s van je hond en jouw specifieke situatie. Hoe vroeger in het leven van je hond je de verzekering afsluit, hoe goedkoper deze is. Sluit je de verzekering af als je hond reeds heel oud is en veel kwaaltjes begint te vertonen, dan zal je verzekering veel duurder zijn en bepaalde verzekeringen gaan je zelfs weigeren. 

Wat dekt een hondenverzekering?

Een verzekering voor je hond dekt in grote lijnen de onverwachte kosten die je hebt bij ziekte of een ongeval van je hond. Het gaat om de kosten die je maakt bij de dierenarts en de dierenarts moet ook erkennen dat die gemaakte kosten nodig waren voor de gezondheid van je hond.

Een hondenverzekering dekt meestal volgende zaken:

1. Medische kosten in geval van ziekte of ongeval:

 • De kosten van de dierenarts (consultaties, bezoeken)
 • Geneesmiddelen voorgeschreven door de dierenarts
 • Kosten voor laboratoriumonderzoekradiologisch onderzoek en radiotherapie op voorschrift van de dierenarts
 • Vervoerkosten per dierenambulance, mits de toestand van het dier een dergelijk vervoermiddel vereist en het door de dierenarts wordt voorgeschreven
 • Ook bv therapeutische tandsteenverwijdering is bij bepaalde verzekeringen (SantéVet) gedekt, dit pas na minstens 2 jaar aangesloten te zijn bij de verzekering en tot max één keer per jaar

2. Chirurgische ingrepen bij een ongeval of bij ziekte:

 • Vergoedingen specifiek voor de chirurgische ingreep die door een dierenarts wordt uitgevoerd
 • Uitgaven voor radiodiagnose en laboratoriumtests die door de dierenarts zijn voorgeschreven en rechtstreeks verband houden met de chirurgische ingreep
 • Apotheek-, anesthesie- en zorgkosten die rechtstreeks verband houden met de chirurgische ingreep gedurende een periode van 45 dagen na de datum van de ingreep, met uitzondering van de kosten voor het verwijderen van materiaal (platen, schroeven, pennen, enz.).

3. Vergoeding van de preventiekosten: Alle door de dierenarts verleende zorg en alle voorgeschreven producten zoals antiparasitaire producten en vaccins zijn gedekt. Het preventiebezoek omvat ook de sterilisatie van het dier en het aanbrengen van een microchip. Dit is niet standaard inbegrepen bij alle verzekeringen! Bij bepaalde wel, bij anderen niet en bij nog andere verzekeringen kun je het optioneel laten toevoegen aan jouw verzekeringscontract. Vaak is het zo dat als het inbegrepen is, dat er een limiet staat op het bedrag waar je per jaar beroep op kunt doen, vaak minder dan 100 euro. Wil je hier dus beroep op doen? Kijk dan zeker jouw gekozen contract na bij het stukje ‘preventiebudget’!

4. Bepaalde verzekeringen bieden ook een stuk reisverzekering aan, waarbij ze ook medische kosten die je zou maken in het buitenland dekken. 

5. Aansprakelijkheid bij schade die je hond aanricht, kan ook gedekt worden door verzekeringen. 

6. Je hond kan soms wel eens stoten uithalen of ook eens weglopen. Bepaalde verzekeringen dekken het verlies of zelfs diefstal van je hond. Daarnaast zijn er ook verzekeringen die je een bepaald budget geven om advertenties te maken om je hond terug te vinden. Denk aan flyers, posters of een zoekertje in de lokale krant. Dit vonden we terug bij de verzekering van Belfius Direct en ook Figopet

7. Een medisch noodzakelijke castratie of sterilisatie wordt doorgaans ook gedekt, vanaf een leeftijd van 4 jaar. Een preventieve castratie & sterilisatie kan in bepaalde gevallen ook onder een eventueel aanvullende verzekering vallen, al dan niet met een maximumbedrag dat terugbetaald wordt. 

Welk bedrag dekt een hondenverzekering?

De meeste hondenverzekeringen hebben een aanbod dat bestaat uit 3 niveaus. Bijvoorbeeld een brons, zilver of goud-niveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer je terugbetaald krijgt van je kost, maar hoe duurder de verzekering, je premie, ook is.  

Zoals gezegd werken de meeste verzekeraars met 3 staffels. Daarbij komen de vergoedingen overeen met 50%, 70% of 90% van de zorgkosten per behandeling.

Naast die percentages zit je met een maximumbedrag per jaar. Afhankelijk van de staffels is dit bv € 1000, € 2500, € 4500, € 6000 of zelfs onbeperkt. 

Is er een franchise bij een hondenverzekering?

Ja, alle verzekeringen voor honden hanteren een franchise. Dit is het bedrag (van de factuur) dat je zelf eerst moet neertellen vooraleer de verzekering jou gaat uitbetalen. Vaak kan dit bedrag variëren of kun je kiezen voor een lagere of hogere franchise, weet dat je verzekering dan ook duurder of goedkoper wordt.

Franchise wordt ofwel per lopend jaar of per aanvraag aangerekend.

Bij Figopet is de franchise bv € 0, € 100, € 250 of € 500 per verzekeringsjaar. De franchiseperiode start op de begindatum van de polis. Bij de start van elk nieuw verzekeringsjaar start ook een nieuwe franchiseperiode. Figopet was de enige verzekeraar waar we de optie zagen om helemaal geen franchise te hebben. Bij SantéVet is de franchise zeer laag, namelijk 20, 40 of 60 euro, dit ook per lopend verzekeringsjaar. 

Onder andere Belfius direct hanteert een franchise per schadegeval. Die bedraagt telkens 20% van de behandelingskosten, met een minimum van € 150.

Wat dekt een hondenverzekering niet?

Doorgaans dekken de verzekeringen geen ziekten of ongevallen die zich hebben voorgedaan vóór het sluiten van het contract of waarvan de oorzaak ligt vóór de datum van het sluiten van het contract.

Ook wordt vaak alles dat preventief is, of de ‘jaarlijkse controle’ bezoekjes bv niet gedekt door je verzekering. Sommige verzekeringen doen hier wel een kleine toegifte van x euro per jaar dat je wel kan terugvorderen.

Wat wordt niet gedekt door de verzekering:

✖️ Kosten voor het voortplantingsproces, anticonceptie, bevruchting, zwangerschap, bevalling
✖️ Orgaantransplantatie
✖️ Een aandoening die voor het afsluiten van de verzekering bekend was
✖️ Huisbezoeken van een dierenarts (tenzij noodzakelijk)
✖️ Euthanasie zonder ondraaglijk leed
✖️ Repatriëring
✖️ Alternatieve of experimentele geneeskunde, niet-reguliere geneeswijzen
✖️ Elke vorm van dysplasie, evt andere erfelijke of aangeboren aandoeningen die gerelateerd zijn aan het fokken
✖️ Orthodontie
✖️ Dieetvoeding
, voedingssupplementen, vitaminepreparaten en verzorgingmiddelen. (ongeacht de indicatie)
✖️ Kunstlenzen, 3D-geprinte protheses of injecties met hyaluronzuur
✖️ Vachtbehandelingen (ontdek enkele tips voor de rui en vachtbehandeling)
✖️ Niet medische noodzakelijke behandelingen

Niet alle verzekeringen dekken volgende zaken:

✖️ Preventieve castratie of sterilisatie
✖️ De jaarlijkse inenting en gewone consultatiesvaccinatie, ontwormen of anti-parasietenbehandeling 
✖️ Crematie
✖️ Gedragstraining 
✖️ Tandheelkundige kosten (tenzij als gevolg van een ongeval)

De meeste van deze laatste puntjes worden wel gedekt bij de Figopet hondenverzekering. Indien ze standaard niet gedekt worden, kan je ze alsnog optioneel toevoegen aan jouw verzekering.

Je kan bv 3 x 1.5 uur per jaar gedragstraining inbrengen, je kan een extra verzekering ‘Gebit’ afsluiten. Figopet dekt ook crematie. Voor de preventieve zaken krijg je een beperkt jaarlijks budget dat je hiervoor ook kan inzetten.

Hoeveel kost een hondenverzekering?

De kostprijs voor de hondenverzekering bestaat uit een maandelijkse of jaarlijkse premie.  Bij zowat alle verzekeraars kun je de berekening vlot online doen en krijg je meteen de kostprijs van de verzekering. 

Bij een verzekering voor je hond hebben een paar zaken invloed op de prijs ervan: het terugbetaalde vergoedingspercentage van de kosten die je gaat maken, het maximale bedrag dat de verzekering per jaar zou uitbetalen en de franchise. Franchise is het stuk ‘eigen risico’ dat je zelf moet betalen vooraleer de verzekering tussenkomt.

Wij deden alvast de berekening voor een vrouwelijke, reeds gesteriliseerde corgi van 5 jaar oud met een aankoopbedrag van € 1700:

Nederland

Petsecur:

 • Kostprijs per jaar: van € 197 tot € 483
 • Maximale uitbetaling per jaar: basis € 3250, standaard €4000, extra € 6000
 • Franchise zelf te kiezen van € 0, € 50, € 100 tot € 150 per jaar.
 • Besluit: relatief goede plannen met goede voorwaarden. Niet de goedkoopste, maar de duurdere plannen zijn wel interessant, afhankelijk van je nood dus. 

Figopet:

 • Kost per jaar: van € 128 als laagste optie tot € 620 per jaar
 • Vergoedingspercentage kan gezet worden op 50%, 70% of 90%.
 • Maximale uitbetaling per jaar: € 3000, € 6000 of onbeperkt per jaar
 • De franchise kan gezet worden op € 0, € 100, € 250 of € 500 per jaar.
 • Besluit: in tegenstelling tot andere verzekeraars heb je hier alle vrijheid in het samenstellen van het pakket dat jou het beste lijkt. Je kan heel goedkoop starten, maar je kan ook voor een volledige dekking kiezen. Zeer veel mogelijkheden en ook de voorwaarden lijken heel goed voor de kost van de pakketten. 
 • Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet Nederland.
 • Klik hier om te zien wat allemaal vergoed wordt bij Figopet.

Ohra

 • Kost per jaar: van € 294 als laagste optie tot € 434 per jaar
 • Vergoedingspercentage is 80%.
 • Maximale uitbetaling per jaar: € 3000, € 4000 of € 6000.
 • De franchise is € 50.
 • Besluit: de bedragen en wat gedekt is komt ongeveer overeen met wat je krijgt als aanbod bij Unive. Als je twijfelt tussen Ohra en Unive kun je wellicht beter voor Unive kiezen.
 • Klik hier om de berekening zelf te doen bij Ohra.
 • Klik hier om te zien wat allemaal vergoed wordt bij Ohra.

Unive

 • Kost per jaar: van € 338 als laagste optie of € 393 per jaar voor de beste optie
 • Vergoedingspercentage is 80%.
 • Maximale uitbetaling per jaar: € 2500 of € 5000.
 • Er is geen franchise!
 • Besluit: waar je anders een franchise en een vergoedingspercentage hebt als combinatie, zit je hier zonder eigen inbreng. Wat een andere benadering is dan de meeste verzekeringen. Een vergelijkbare verzekering bij Figopet kost je ongeveer 486,48 à 572,28 euro. Bij Unive heb je wel weinig extra’s zoals een advertentiebudget of gedragstherapie.
 • Klik hier om de berekening zelf te doen bij Unive.
 • Klik hier om te zien wat allemaal vergoed wordt bij Unive.

België

Belfius Direct

 • Kost per jaar: € 257,66 brons, € 352,66 zilver en € 412,13 goud.
 • Maximale uitbetaling per jaar: brons € 1500, zilver € 2500, goud € 3500
 • Franchise 20% & minimum € 150 per behandeling
 • Besluit: de terugkerende franchise per behandeling zorgt ervoor dat je bij meerdere bezoeken die niet veel kosten, weinig voordeel haalt uit deze verzekering. Deze behoort zeker niet tot de meest interessante opties.
 • Klik hier om de berekening zelf te doen bij Belfius.

Figopet

 • Kost per jaar: van € 127,56 (NL) – € 175,20 (BE) als laagste optie tot € 620,04 (NL) – € 784,32 (BE) per jaar
 • Vergoedingspercentage kan gezet worden op 50%, 70% of 90%.
 • Maximale uitbetaling per jaar: € 3000, € 6000 of onbeperkt per jaar
 • De franchise kan gezet worden op € 0, € 100, € 250 of € 500 per jaar.
 • Besluit: in tegenstelling tot andere verzekeraars heb je hier alle vrijheid in het samenstellen van het pakket dat jou het beste lijkt. Je kan heel goedkoop starten, maar je kan ook voor een volledige dekking kiezen. Zeer veel mogelijkheden en ook de voorwaarden lijken heel goed voor de kost van de pakketten. 
 • Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet België.

SantéVet:

 • Kost per jaar: € 244,68 light, € 440,52 confort, € 639,96 premium.
 • Vergoedingspercentage: light 50%, confort 70% of premium 90%.
 • Maximale uitbetaling per jaar: light € 1100, confort € 1500, premium € 2200
 • De franchise bedraagt hier slechts € 20, € 40 of € 60 per jaar.
 • Besluit: budgetvriendelijke optie om te starten met een lage franchise in alle pakketten. Je zit echter met een vrij lage maximale uitbetaling per jaar.
 • Klik hier om de berekening zelf te doen bij Santévet.

KBC

 • Kost per jaar: € 540, bovenop je familiale verzekering
 • Vergoedingspercentage: 100%
 • Maximale uitbetaling per jaar: € 2000
 • De franchise bedraagt hier 0 €
 • Besluit: deze verzekering geldt enkel voor ongevallen of schade die je hond aanricht. Ziekte zit hier dus niet bij. Het maximale uitbetaalde bedrag ligt vast op € 2000 maar je hebt geen franchise. Als je meerdere honden hebt, blijft de premie hetzelfde bedrag. Wellicht een mogelijke optie voor bestaande KBC klanten afhankelijk van je verwachtingen en noden!
 • Lees hier meer over de hondenverzekering bij KBC.

Welke is de meest uitgebreide en beste hondenverzekering?

Voor maximale dekking en gemoedsrust kwam FIgopet als de beste optie uit onze test; Je kan de uitbetalingslimiet op onbeperkt zetten, wat we bij geen enkele andere verzekering vonden. Je kan er tegelijk voor kiezen om geen franchise te betalen. Je hebt bovendien extra opties waarmee je nog dekking kan voorzien voor zaken die standaard niet inbegrepen zijn zoals het gebit of preventieve castratie.

Is je hond dus ongelofelijk veel waard, zowel emotioneel als in aankoopwaarde? Dan is een verzekering met maximale dekking bij Figopet wellicht de beste keuze.

Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet Nederland.

Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet België.

Als alternatief is ook PetSecur in Nederland een goede optie. Deze bieden geen onbeperkte dekking, maar hun plan met een dekking van 6000 euro is zeer uitgebreid en nog iets goedkoper dan de optie die Figopet aanbiedt. Voor 402,6 euro per jaar kwamen we daar al op een dekking van 6000 euro, een franchise van € 100 per jaar en zijn ook zaken zoals alternatieve geneeswijzen en operaties aan heupen en ellebogen gedekt!

Welke is de meest goedkope hondenverzekering?

Voor beperkte budgetten is Figopet de beste optie volgens onze test. Je kan een pakket samenstellen met 50% dekking, een maximaal jaarlijkse uitbetaling van € 3000 en een franchise van € 100 op jaarbasis. Dit kost je per jaar € 229,08, wat nog steeds minder is dan de laagste formule bij SantéVet en je hebt bovendien betere voorwaarden.

Wil je het absolute minimum betalen en enkel gedekt zijn indien je hond echt gigantische kosten veroorzaakt? Dan kun je kiezen om de franchise in plaats van op 100 op 500 euro te zetten. Dan betaal je bij Figopet slechts € 127,56 per jaar in Nederland en € 175,20 in België. Voor dat bedrag krijg je dus in ruil een maximale uitkering van € 3000 per jaar.

Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet Nederland.

Klik hier om de berekening zelf te doen op Figopet België.

Wees je bewust van een eventuele verouderingstoeslag

Naarmate je hond ouder wordt, hanteren bepaalde verzekeringsmaatschappijen een verhoging van de premie. Ze voegen bv een vast of procentueel bedrag toe per jaar dat je hond ouder wordt. Een oudere hond resulteert doorgaans namelijk in een verhoogde toename van kwaaltjes. 

Tot slot

Lees altijd goed je contract na! Wat wij hier neerschrijven zijn algemene richtlijnen die in de meeste gevallen gelden. Elk contract kan echter afwijken en elk contract verandert ook doorheen de tijd. Deze informatie werd zo getrouw mogelijk en met de beste intentie verzameld om de zoektocht naar een goede hondenverzekering te vergemakkelijken. We zijn echter niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in deze informatie. Per verzekeraar kun je altijd uitgebreide duidelijke voorwaarden bekijken, we raden zeker aan dit te doen!

Wij verlenen geen financieel advies en geven geen antwoord op vragen over financiële producten, we geven alleen een vergelijking en een overzicht tussen wat wij online vonden. Doe nog steeds je eigen onderzoek en vergelijk zelf zoveel mogelijk. Bij algemene vragen of opmerkingen kun je terecht op info@hondengids.com. 

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact