hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

4 tips voor je hond in de rui-periode

De rui-periode waarin je hond in de rui aan het verharen gaat, kan frustrerend zijn. Wellicht ben je hier terecht gekomen omdat momenteel je huis vol haar ligt? Dan ben je aan het juiste adres! We geven je tips & tricks over wat je kan doen om het dragelijk te houden.

Je hond, of toch zo goed als alle honden, verharen het hele jaar door. 2x per jaar gaat je hond echter nog eens extra in de rui. In het voorjaar en in het najaar. De wintervacht wordt een zomervacht en omgekeerd. De ergste rui-periode is deze in de lente. 2 factoren hebben hier een invloed op, de hoeveelheid natuurlijk licht en de temperatuur.

Een hond die altijd binnen leeft zal dus mogelijks afwijkend gedrag vertonen omdat die twee factoren een minder grote impact hebben op die honden. Een binnenshuis-hond kan dus een langere rui-periode hebben. Voldoende met je hond naar buiten gaan om bijvoorbeeld te wandelen kan dus helpen om het natuurlijke ritme te behouden en de rui sneller te doen gaan. 

Het verharen van je hond volledig stoppen kun je niet, maar we helpen je met enkele tips over hoe je er het beste mee om gaat.

4 concrete tips om om te gaan met je hond in de rui

1. Borstel je hond (dagelijks)!

Het spreekt voor zich, maar je hond borstelen zorgt er voor dat je een pak haar in 1x kan elimineren, en natuurlijk liefst nog buitenshuis zodat je al dat haar niet in je huis binnen hebt. Afhankelijk van het ras van je hond zul je dit echt iedere dag moeten doen. Een goede hondenborstel die we hiervoor aanraden is de furminator. Gebruik deze als je een hond hebt met ondervacht. De furminator kan gebruikt worden bij honden met zowel lang als kort haar. Met de furminator hondenborstel kun je de ondervacht borstelen en losse haren verwijderen, zonder de vacht te beschadigen.

Borstelen is goed voor zowat elke hond, het helpt de vacht en de huid mooi te houden. De meeste honden vinden het ook leuk en het is een extra momentje samen met je hond! 

2. Was je hond

Om de zoveel tijd je hond eens goed wassen helpt om meteen een pak loszittend haar te verwijderen. Was je hond niet dagelijks, maar vraag raad aan je dierenarts voor specifieke voorschriften in verband met het ras van je hond. Gebruik bij het wassen eventueel wat hondenshampoo.

3. Zorg voor een goede stofzuiger

Wellicht zal je ondanks het toepassen van al deze tips, toch nog haar in huis of op je kleren vinden. Een goede stofzuiger doet wonderen en zal je tijd doen besparen. We raden de Dyson steelstofzuiger aan. Zorg er sowieso voor dat je het miniborstel kopstuk hebt, want die verricht echt mirakels, zeker in bv je zetel of de hondenmand. Een goede manuele plakroller of ontharingsborstel zullen je ook helpen in de rui-periodes. 

4. Geef correcte voeding

Omega 3 vetzuren helpen je hond en vooral zijn vacht in de rui. Het bevordert de natuurlijke rui. Je kan bijvoorbeeld de maaltijd aanvullen met natte voeding op basis van vis, of een supplement vis- of zalmolie toevoegen aan de (droge) voeding. Let opnieuw op dat je niet te veel geeft. De ideale dosis ligt rond de 40mg per kilo per dag. Vraag raad aan je huisarts indien je absoluut zeker wil zijn.

Kun je de rui doen versnellen of vermijden?

Je kan de rui niet volledig vermijden. Het verharen is iets natuurlijks en is ook nodig en gezond voor je hond!

Je kan de rui ietwat doen versnellen met de volgende tips:

 • Omega 3 en omega 6 vetzuren
 • Bepaalde shampoos en eventueel een goede conditioner
 • Een warm bad (overdrijf niet met het aantal)

Door deze tips toe te passen zal je het natuurlijk verharen stimuleren en iets sneller van de overvloed van haar verlost zijn!

Hoe lang duurt de rui?

De rui duurt doorgaans zo’n 2 tot 4 weken.

Bij honden die continue binnen leven kan de rui langer duren.

Mijn hond ziet er geplukt uit en de vacht is in vlekken

Dat is op zich normaal! De verharing van je hond gaat in stukken en niet volledig egaal over de hele vacht. Het kan dus zeker voorvallen dat op de ene plaats al veel meer vacht weg is dan op andere plaatsen, geen zorgen.

Zie je echter stukken huid of zie je rode huid? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Raadpleeg je dierenarts in dat geval voor alle zekerheid!

Hondenrassen die minder hard ruien

Last van veel haar in je huis? Bijna elke hond verliest wel eens haar. Er zijn echter wel wat rassen die dit een stuk minder verharen:

 • Poedels
 • Labradoodle
 • Afghaanse windhond
 • Terriërs (Tibetaanse, Wheaten, Kerry blue, Schotse, Yorkshire,…)
 • Maltezer
 • Shih Tzu

Is het nu ‘ruift’ (ruiven) of ‘ruien’?

Eigenaardig genoeg worden er meerdere termen gebruikt voor het verharen van de hond, afhankelijk van de regio of dialect. 

 • Ruiven (mijn hond ruift) wordt in Vlaanderen en Zuid-Nederland vaak gebruikt, over de oorsprong van het woord is men echter niet zeker. 
 • In Noord-Nederland gebruikt men ‘ruien’ (mijn hond ruit), wat meteen ook de juiste vorm is volgens de van Dale.
 • Grappig weetje; een ‘ruif’ is een voederbak in een stal.
hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact