hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

4 redenen waarom de tong van je hond uit zijn mond hangt

De tong van een hond hangt vaak uit zijn mond, maar die tong is behoorlijk bijzonder als je erover nadenkt. Je viervoeter gebruikt zijn tong om te eten en te drinken, om zijn lichaam af te koelen, en natuurlijk om jou te overladen met slobberige kusjes.

Sommige honden – misschien zelfs die van jou – hebben een bizarre maar schattige eigenschap om hun tong voortdurend uit te steken of uit hun bek te laten hangen. Soms is het slechts de punt van de tong; andere keren hangt hun hele tong uit de zijkanten van hun mond. Hoewel dit een onschuldige, vertederende eigenschap kan zijn, kan het ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Hier zijn vier mogelijke redenen waarom de tong van je hond uitsteekt.

1. Ze zijn ontzettend ontspannen

Het goede nieuws is dat een uitstekende tong vaak helemaal geen teken is van mogelijke problemen bij je hond. Vaak betekent het gewoon dat ze in een staat van pure zaligheid verkeren, vooral als ze net een heerlijke maaltijd hebben gegeten, naar hartenlust hebben gespeeld, of naast je liggen met hun tong uit hun mond hangend.

2. Ze hijgen

Wanneer mensen het warm hebben, zweten ze. Wanneer honden het warm hebben, hijgen ze. Beide reacties koelen het lichaam af, en de manier waarop ze werken is eigenlijk hetzelfde – ze leiden beide tot verdamping waardoor hitte het lichaam kan verlaten.

De korte, oppervlakkige ademhaling die optreedt wanneer je hond hijgt, helpt water te laten verdampen vanaf zijn tong en bovenste luchtwegen. Die verdamping helpt je hond af te koelen. Als je hond veel hijgt, probeer ze dan in een koele omgeving te houden en verminder fysieke activiteit voor een tijdje. Zorg ervoor dat ze voldoende water hebben. Als het hijgen lang aanhoudt, zelfs nadat je hond lijkt te zijn afgekoeld, kan het tijd zijn voor een bezoek aan de dierenarts, gewoon om aan de veilige kant te zijn.

3. Ze zijn begonnen met een nieuw medicijn

Het introduceren van nieuw medicijn in het systeem van je viervoeter kan de oorzaak zijn van hun uitstekende tong. Als je hond nieuw medicijn gebruikt en dit symptoom vertoont, of enige andere nieuwe symptomen of gewoonten, raadpleeg dan je dierenarts om er zeker van te zijn dat dit het juiste medicijn is voor je hond of dat je van aanpak moet veranderen.

4. Hangend tong syndroom

Hangend tong syndroom is precies zoals het klinkt: de tong van de hond hangt uit hun mond, en het is geen teken van iets anders problematisch.

Het is een aandoening waar kleinere en brachycefale (“geplette” gezichten) hondenrassen, zoals mopshonden, vatbaar voor zijn vanwege genetica. Hun tongen kunnen letterlijk te groot zijn voor de mondholte, of fokken kan hebben geleid tot een abnormaal kaakbeen dat het niet goed ondersteunt. Als je hond een overbeet of onderbeet heeft, kan hij deze aandoening ontwikkelen, vooral naarmate ze ouder worden.

Maar genetica is niet de enige oorzaak van hangend tong syndroom bij honden. Ernstige tandheelkundige ziekten kunnen leiden tot het rotten van de onderste tanden. Wanneer deze zieke tanden uitvallen of worden getrokken, is er geen ondersteuning meer voor de tong, dus steekt deze eenvoudigweg uit en hangt uit naar de zijkant of naar voren. Om dit te voorkomen kun je best ook onze tips in verband met een goede mondhygiëne er op nalezen.

Gelukkig kunnen de meeste honden met dit syndroom een vol, gelukkig en gezond leven leiden zonder veel ernstige problemen. Je moet de aandoening echter laten controleren door de dierenarts, aangezien sommige orale tumoren of massa’s ook de reden kunnen zijn waarom de tong van je hond uitsteekt.

5. Zijn er problemen met hangende tong syndroom?

Het meest voorkomende probleem bij honden met het hangende tong syndroom is een extreem uitgedroogde tong. Stel je voor hoe het voelt als je lippen erg droog zijn en er geen lippenbalsem in de buurt is. Stel je nu dat gevoel voor, maar op het puntje van je tong. De hele tijd. Dit is wat honden met deze aandoening kunnen ervaren.

Als je hond deze aandoening heeft, houd dan een oogje in het zeil voor zwelling, bloeding of barsten van de tong en zoek onmiddellijk hulp van de dierenarts als je dit opmerkt.

6. Maak je je zorgen over hoe de tong van je hond uitsteekt?

Als je hond het hangend tong syndroom heeft, zorg er dan voor dat ze toegang hebben tot voldoende water en dat de kleur van hun tong en tandvlees hetzelfde blijft, omdat honden met deze aandoening ook vatbaar zijn voor infecties en zelfs bevriezing van hun tong in koudere klimaten.

Verkleuring van de tong en het tandvlees is een teken van infectie, dus neem onmiddellijk contact op met je dierenarts. Een plotselinge verschijning van dit syndroom in combinatie met vreemd gedrag kan een teken zijn van neurologische problemen. Als dit bij je hond gebeurt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts om te zorgen dat er niets ernstigs aan de hand is.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact