hondengids - twee duitse herders honden lopend in het bos - hondengids.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief boordevol gratis tips!

Schrijf je gemakkelijk op elk moment uit.

Waarom houden honden hun kop schuin?

Nieuwe studie linkt het schuin houden van de kop bij honden aan intelligentie

Honden hebben een eindeloze lijst van vertederende eigenschappen en gedragingen, en het nieuwsgierige schuin houden van hun kop bij het geluid van menselijke stemmen, is geen uitzondering. Ondanks onze hechte relatie met honden, is er weinig onderzoek gedaan naar het gedrag waarbij ze hun kop schuin houden. Recent is tijdens een onderzoek naar het vermogen van honden om woorden te leren, een mogelijk verband gevonden tussen het geheugen van de hond en het gedrag bij het schuin houden van hun kop. Dit staat beschreven in een nieuw artikel gepubliceerd in Animal Cognition. De studie gebeurde in oktober 2021.

“We hebben de frequentie en richting van dit gedrag onderzocht als reactie op een specifieke menselijke verbale vocalisatie”, zegt studieauteur Andrea Sommese, een dierwetenschappelijk onderzoeker aan de Eötvös Loránd University in Boedapest. “We deden dit nadat we ons realiseerden dat het vaak gebeurde wanneer de honden naar hun baasjes luisterden.”

In de studie keken de Hongaarse onderzoekers naar de kantelpatronen van de kop van zowel “begaafde” als “typische” honden. Eigenaren vroegen hun pups om een ​​specifiek speeltje uit een andere kamer te halen nadat ze de naam van het speelgoed hadden gekregen – een commando als “Breng touw!” bijvoorbeeld. Terwijl de meeste honden moeite hebben om de naam van slechts twee speeltjes te onthouden, konden de zeven ‘begaafde’ honden in de studie – die allemaal border collies waren – zich minstens tien verschillende speelgoednamen herinneren die ze door onderzoekers zouden worden geleerd.

Het team ontdekte dat honden die bijzonder goed waren in het herinneren van de namen van hun speelgoed, hun kop vaker kantelden als ze een commando hoorden, dan honden die niet zo vaardig waren. Toen ze de reactie van het hondje vergeleken met een bevel van hun baasje, bogen hoogbegaafde honden 43 procent van de tijd hun kop, terwijl typische honden dat slechts 2 procent van de tijd deden. Het is mogelijk, concludeerden wetenschappers, dat de vertederende kop van een pup een teken kan zijn van opletten of zelfs een naam matchen met een visueel beeld in hun kop.

Onderzoekers ontdekten ook dat honden hun kop meestal in dezelfde richting houden, ongeacht waar de eigenaar stond. De zogenaamde “right-tilters” en “left-tilters” kunnen een kwestie van individuele voorkeur zijn – iets wat wetenschappers zeggen dat ze verder willen onderzoeken. Eerdere studies hebben aangetoond dat de rechterkant van de hersenen van honden actiever is in het verwerken van positieve woorden en lof, meldt Alexis Nedd voor Mashable, wat een rol zou kunnen spelen in de kantelrichting.

De volgende stap is het stellen van meer vragen om erachter te komen wat het kantelen van de kop werkelijk betekent. Kan het schuin houden van de kop als gedrag, werkelijk gebruikt worden om de aanleg voor het leren van woorden, of aandacht of geheugen te voorspellen?

Dit recent onderzoek biedt belangrijke aanwijzingen over het verband tussen cognitie en gedrag van dieren, maar de auteurs van het onderzoek zijn het erover eens dat het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt. Voor nu kunnen hondenbezitters troost putten uit de wetenschap dat het kantelen van de kop van hun pup een schattige poging kan zijn om ons beter te begrijpen.

hondenkussen scruffs
Scruffs mand

Large voor € 53 - Comfortabel - Makkelijk te wassen

happy house rieten hondenmand hondengids
Rieten mand

Large voor € 96.95 - Stevig & authentiek - snelle levering

hondenmand donut-mand hondengids
Snoozle donut-mand

Large voor € 54,95 - Gezellig, zacht & modern..

Feandrea hondenbed
Feandrea hondenbed

Large voor € 29.99 - Stevig - Comfortabel - Compact